Generatia fara Bac atarna greu. Rata somajului a crescut, in august, pentru prima data in ultimele 16 luni
Rata somajului, in luna august, a crescut pentru prima data in ultimele 16 luni. Motivul il reprezinta numarul mare de absolventi de liceu care s-au inscris in vara la agentiile de ocupare, pentru a lua indemnizatia de somaj. Potrivit Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), rata somajului, la nivel national a ajuns la 4,8%, dupa ce a crescut cu 0,03 puncte procentuale.
Presedintele ANOFM, Silviu Bian, a declarat, pentru incont.ro, ca numarul de someri a crescut, in august, din cauza numarului mare de absolventi de liceu care au picat examenul de bacalaureat in vara si care s-au inscris pentru a lua indemnizatia de somaj.
Bian a spus, totodata, ca nu se asteapta ca, dupa a doua sesiune de bacalaureat, la care au picat din nou zeci de mii de tineri, numarul de someri sa creasca substantial.
“Majoritatea celor care au picat examenul in vara s-au inscris la somaj de atunci, asa ca dintre cei care au picat acum, majoritatea sunt deja inscrisi. Pe de alta parte, in toamna sunt si tinerii care ies din statistici, pentru ca pleaca la facultate”, a explicat Silviu Bian.
Potrivit acestuia, rata somajului va continua sa creasca pana la sfarsitul anului, ca urmare a disparitiei locurilor de munca sezoniere, dar nu va depasi 5%. Bian a mai spus ca, fata de cifra anuntata pentru luna august, rata somajului in septembrie are tendinta descrescatoare.
In prezent, in Romania, sunt inregistrati 437.811 de someri, cu 2.659 persoane mai multe fata de finele lunii anterioare.
Cele mai ridicate niveluri ale ratei somajului au fost atinse in judetele Vaslui (8,83%), Teleorman (8,60%), Dolj (8,48%) si Mehedinti (8,22%).
Rata somajului calculata dupa metoda Biroului International al Muncii (BIM) este aproape dubla fata de cea anuntata de ANOFM. Astfel, in luna iulie, in Romania erau 707.000 de someri si o rata a somajului de 7,3%, dupa metodologia BIM.
Pe acelasi subiect: