80% dintre participanti nu au promovat. Unii zambesc nonsalant, altii nu dau doi bani pe diploma. Indiferent de atitudine, statul, si asa sarac, trebuie sa scoata din buget zeci de milioane de euro pentru a le plati somajul celor aproape 100.000 de tineri ramasi pe dinafara.

Alin Trica, de exemplu, este doar unul dintre cei 72.000 de tineri care s-au intors acasa cu o veste proasta. El in particular a luat la romana 4,20, la matematica 1,30, iar la fizica 2,80. Nu se astepta sa promoveze pentru ca nu a deschis nicio carte. Dar a venit la examen de gura mamei si in continuare nu intelege la ce il ajuta o diploma de bac.

"Nu cred ca e ceva ce ne trebuie asa mult in viata. De exemplu, am o prietena care are doua facultati si lucreaza ca secretara cu 10 milioane si bonuri. Sunt putin dezorientat", poveste Alin.

La fel de buimaci sunt toti cei care de astazi ingroasa randurile somerilor fara calificare. Ii amuza totusi faptul ca apartin majoritatii, adica 8 din 10 nu au luat note de trecere.

Dezinteresul elevilor pleaca si de la atitudinea unora dintre profesori blazati ca trudesc de o viata pe salarii mici. Drept este ca si parintii copiilor i-au incurajat sa isi fure singuri caciula.

"Trebuia sa ii mai fi lasat si pe ei sa copieze, a fost greu ", spune un parinte.
 
Si va fi greu in continuare. Cei 96.000 de elevi fara diploma isi vor gasi cu dificultate un drum in viata. Pentru inceput vor incarca nota de plata a bugetului de asigurari sociale.

Florin a venit chiar astazi sa-si ia adeverinta ca sa ceara ajutor de somaj.

"Daca tot sunt obligati sa mi-l dea, de ce sa-l pierd aiurea. 6 luni, 250 de lei", afirma Florin Sanda, candidat respins la bacalaureat.

Problema e ca, daca toti picatii din prima si din a doua sesiune vor intinde mana, statul ar trebui sa gaseasca 30 de milioane de euro in sase luni.

"Suntem pregatiti. De preferat ar fi sa le gasim de lucru din prima luna", a declarat Silviu Bian, presedintele ANOFM.

Intr-adevar, ar fi de preferat daca ne gandim ca acelasi stat cheltuieste oricum anual doua miliarde de euro pentru invatamant. Este insa putin probabil ca tinerii care n-au vrut sa studieze pentru bac vor dori sa se faca textilisti soferi sau paznici.

Vezi cati candidati au promovat in fiecare judet pe www.stirileprotv.ro