Potrivit ministrului Muncii, peste 730.000 de noi contracte de munca au fost incheiate dupa aplicarea noului Cod al Muncii, din 1 mai.

In acelasi timp, un numar de 128.806 au incetat deja, in multe dintre cazuri fiind vorba de inregistrarea lucratorilor ca zilieri, a explicat Sebastian Lazaroiu, potrivit Mediafax.

Ministerul Muncii a dispus, in ultimele doua saptamani, un control pentru a vedea care au fost motivele pentru care o parte dintre noile contracte au fost ulterior inchise.

Verificarile facute pe un esantion de aproximativ 27.000 de contracte incetate, din cele 94.696 care au incetat, au aratat ca principalul motiv a constat in trecerea de la contract de munca la registrul pentru zilieri, in 30% din cazuri.

"Dupa 1 mai, pe noul Cod al Muncii s-a incheiat un contract de munca dar, la un moment dat, persoana respectiva a fost inregistrata ca zilier", a explicat ministrul Lazaroiu.

El a atras insa atentia ca o persoana trebuie sa indeplineasca doua conditii pentru a putea fi inregistrata ca zilier, respectiv sa fie necalificata si sa presteze munca ocazional, nu mai mult de 90 de zile.

"Inca suntem in intervalul de gratie de 90 de zile dar vom fi cu ochii pe aceste contracte", a avertizat Lazaroiu.

El a mai spus ca in 22% dintre cazuri a fost vorba de persoane care lucrau cu agenti de munca temporara, care inchiriasera forta de munca, iar misiunea de munca se finalizase.

Inspectorii de munca au aplicat amenzi de 100.000 de lei pentru munca la negru.