Legea, inaintata de Ministerul Muncii, a intampinat opozitia PSD si a PNL, care considera ca proiectul genereaza efecte negative necontrolabile pe piata muncii.

Deputatul PSD Ioan Cindrea a criticat lipsa asigurarilor pentru zilieri si inexistenta echipamentului de protectie pentru acestia.

"Noi consideram ca in secolul XXI, o Romanie care doreste sa se integreze pe piata europeana a muncii, doreste sa se introduca aceasta exceptie si sa existe sclavi pe mosiile unora", a afirmat Cindrea.

Viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a sustinut ca proiectul de lege contine multe incoerente care trebuie clarificate. "Este nevoie de apararea drepturilor celor care muncesc. Daca le luam numai impozit pe venit, nu-i aparam in niciun fel", a spus Nicolaescu.

Proiectul privind zilierii reglementeaza modul in care aceste persoane pot executa activitati cu caracter ocazional, stabilind ca durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.

Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori, care au capacitate de munca.

Ioan Botis: Codul Muncii si legea zilierilor vor crea 200.000 de locuri de munca in 2011 VIDEO

Proiectul mai prevede ca nicio persoana nu poate fi angajata zilier daca nu a implinit 16 ani si ca angajatorul are obligatia sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita si sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilieri este in sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneratia bruta. Remuneratia zilnica prevazuta de lege se incadreaza intre 2 si 10 lei pe ora.

10.000 de euro, cel mai mare salariu al unui angajat temporar din Romania
Botis: De la jumatatea lunii, vor aparea multi la televizor care vor spune ca le-am luat banii de bautura VIDEO