Prezent la dezbaterea din Comisie, ministrul Muncii, Ioan Botis, nu a putut sa estimeze numarul zilierilor.

"Nu pot spun cati zilieri sunt, o sa va spun dupa sase luni cati zilieri avem in sistem. Din informatiile pe care le avem, pe piata muncii, munca la negru o presteaza in jur de 1.400.000 - 1.500.000 de persoane", a precizat Botis, citat de Mediafax.

In opinia ministrului Muncii, proiectul de lege "creeaza o relatie intre angajator si angajat in conditiile in care in anumite domenii, in agricultura, se desfasoara oricum si la aceasta ora aceste tipuri de activitati".

"Exista un registru special de evidenta pentru zilieri si in acest registru zilierul trebuie sa semneze dimineata si seara cand primeste plata pentru ziua respectiva. In aceste conditii, angajatorul trebuie sa contribuie cu 16% in luna a doua, dupa efectuarea platii catre zilier si sa depuna semestrial la Inspectoratul de Munca o situatie cu numarul de zilieri pe care i-a avut in decursul acelui semestru", a explicat Botis.

Ioan Botis: Codul Muncii si legea zilierilor vor crea 200.000 de locuri de munca in 2011 VIDEO

Contributiile sociale, eliminate din lege

In legatura cu plata contributiilor sociale, ministrul Muncii a aratat ca intentia initiala a fost de a se plati contributiile de sanatate.

"Intentia noastra initiala a fost de a plati contributii catre sanatate, dar exista in legea 95 o reglementare care prevede plata pentru ultimele 6 luni pentru a beneficia de toate facilitatile din sistemul sanitar. Ori, in aceste conditii, deocamdata vrem sa vedem ce avem pe piata ca lucratori zilieri si vom vedea in ce masura vom putea reglementa dupa aceea contributiile. La ora actuala, ramane doar aceasta contributie de 16% pentru angajator", a adaugat Botis.

Proiectul de lege prevede printre altele ca durata activitatii ocazionale este de minim o zi, corespunzator cu opt ore de munca si nici un zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic.

Zilierii vor trebui sa aiba varsta minima de 16 ani, iar durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori. In cazul incalcarii acestor prevederi, amenda prevazuta este de 10.000 de lei.

Potrivit proiectului, angajatorul va plati catre bugetul de stat impozit pe venit de 16%, calculat la remuneratia bruta.