Ioan Botis: Codul Muncii si legea zilierilor vor crea 200.000 de locuri de munca in 2011 VIDEO
Adoptarea legii zilierilor si a noului Cod al Muncii va aduce la suprafata sau va crea aproximativ 200.000 de locuri de munca, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis, la videochatul incont.ro. Botis a precizat ca noua lege care reglementeaza relatiile de munca va flexibiliza incheierea contractelor colective si a explicat reticenta societatii la modificarile propuse prin teama de schimbare si de noutate. Despre diminuarea contributiilor sociale de la jumatatea anului, ministrul a spus ca acest lucru se va intampla doar in cazul in care va creste numarul de contracte de munca.
Ministrul a explicat ca, din cauza legislatiei rigide, rata de ocupare a fortei de munca a fost constanta in Romania in ultimii 20 de ani si ca acest lucru va fi schimbat prin noul Cod al Muncii.
In opinia lui Botis, ca urmare a modificarii Codului Muncii , patronii vor crea in jur de 90.000 de locuri de munca noi.
Coroborat cu legea zilierilor, care va scoate la lumina o parte din munca la negru, in acest an ar putea aparea 200.000 de locuri de munca legale, care vor aduce bani la buget.
Ministrul a mai spus ca in Parlament exista in acest moment doua proiecte de lege privind inregistrarea muncii ziliere, care vor deveni unul, care va fi adoptat cel mai probabil pana la sfarsitul lunii aprilie.
LIVE TEXT MINISTRUL MUNCII IOAN BOTIS:
- In ultimii 20 de ani nivelul de ocupare pe piata muncii este acelasi, aveam nevoie de o modificare in legislatia muncii.
- Nu avem o flexibilizare a relatiilor dintre angajat si angajator, in incheierea contractelor de munca, pe perioada determinata sau nedeterminata.
- Am crescut perioadele de proba, este foarte greu pentru un manager sa-si dea seama de in ce masura oamenii corespund postului ocupat.
- Angajatorul are un plus substantial, cel mai important este ca se flexibilizeaza relatiile dinte el si angajat.
- Se pot stabili obiective de performanta, angajatul cu angajatorul, acesta este un punct esential in nou Cod al Muncii.
- Crestem de la 15 la 25% sporul de noapte, orele suplimentare sunt platite, acestea se efectueaza doar daca vrea angajatul.
- Noul Cod ne responsabilizeaza, si pe angajator si pe angajat, ii lasa angajatorului sansa de a-si proteja afacerea.
- Pana la sfarsitul anului s-ar putea genera 200.000 de locuri de munca, prin legea zilierilor si Codul Muncii. Se scoate la suprafata o parte din munca la negru sau care nu face obiectul niciunei legi.
- In Parlament sunt doua variante ale legii zilierilor, una dintre ele este deja in Camera Deputatilor, care este camera decizionala. Mergem pe o varianta comuna a legii.
- Am propus sa eliminam timbrele pentru ca era o procedura greoaie, ramane doar un carnet pe care s epune stampila angajatorului, care plateste impozitul de 16%.
- In ce masura va reusi legea sa creeze o protectie minima celui care lucreaza cu ziua? In momentul in care luam bani pentru pensie unui zilier as fi neonest stiind ca el nu va ajunge sa beneficieze de pensie.
- Vrem sa-i cream posibilitatea de a incheia un contract, dar sa lasam la latitudinea lui daca plateste sau nu.
- In aprilie sper sa fie in vigoare legea zilierilor, spre sfarsitul lunii o avem in plen in dezbatere.
- Legea uceniciei - deschide piata muncii pentru tinerii care intra greu in piata, sustinem foarte putini ucenici, 500-600 in toata tara. Imi doresc sa ajungem la 2.000-3.000 de ucenici sustinuti prin noua lege.
Contractul colectiv de munca:
- Avem lege care prevede negocierea contractelor intre sindicate si patronate.
- CCM la nivel national s-a renegociat, dar o parte din patronate nu a mai dorit sa-l semneze.
- Codul Muncii nu produce niciun efect in acesta zona.
- Codul spune ca pana la 31 decembrie 2011 se incheie contracte, urmand ca apoi sa se incheie in functie de noua lege.
- Codul Muncii schimba mentalitati. Am fost obisnuiti cu un anumit tip de relatie de munca, cand venim cu schimbari intampinam o opozitie. Atata vreme cat acest Cod va duce la crearea de structuri sindicale puternice de sector acest lucru ii deranjeaza pe liderii nationali de sindicat. Cand faci o schimbare, cine are de pierdut reactioneaza.
- Sunt foarte multi care sustin noul Cod al Muncii, mari companii sau IMM-uri.
- O parte din locurile de munca din cele 200.000 vor fi nou create, specialistii spun ca 90.000 de locuri de munca vor fi nou create.
- Romania nu poate fi o economie inchisa, depindem de ceea ce se intampla in Europa si la nivel global. Noi ne gandim cum oferim avantaje investitorilor sa vina in Romania. Daca imi creeaz un avantaj regional, investitorii vor veni in Romania.
- Multe companii din nordul Africii vor sa vina in Romania, pe fondul revoltelor din zona.
Scaderea CAS:
- Flexibilizarea relatiilor de munca trebuie contunuata si cu reducerea contributiilor.
- Daca va creste rata de ocupare, imi permit sa scad si CAS-ul.
- Daca spre jumatatea anului creste numarul de contracte de munca, scadem CAS-ul.
- Romania trebuie sa inteleaga ca alte tari vin din urma si trebuie sa tina pasul.
- In 2007, numarul de contracte era 5,9 milioane, in 2010, spre sfarsit avem in jur de 6 milioane si am cazut la 5,9 milioane la inceputul anului.
- Este o presiune foarte mare pe piata muncii, se gasesc mai greu locuri de munca, nu mai exista mobilitate.
Somaj:
- Somajul inregistrat ia in considerare toate persoanele care doresc sa fie in somaj: aici intra somerii indemnizati si cei care sunt in ajutor social, ei sunt inregistrati tot ca someri, deci nu putem vorbi doar de cei care iau indemnizatie.
- Cei care isi cauta un loc de munca sunt de asemenea someri.
- Rata somajului a scazut in ultimul an, in jur de 6,5% - 6,7%.
- Pe perioada de vara scade somajul, pentru ca intervin joburile sezoniere.
- Am fost si eu la zeci de interviuri, eram inginer si cele mai multe locuri de munca erau pe vanzari. As avea grija sa-mi prezint CV-ul peste tot si sa ma pregatesc profesional pe un domeniu. Asta am fascut in viata, in fiecare etapa a vietii am avut grija sa ma perfectionez.
- Cursurile de calificare organizate de stat nu au niciun efect acum.
Codul Social:
- Mi se pare incorect ca un om care merge zilnic la munca sa contribuie din munca lui la a asista social pe cel care sta la tara, are pamant si ajutor social si sta in bufet toata ziua.
- Sunt daramat cand vad pamantul nelucrat la tara si oamenii stau la bufet si beau banii din ajutor social.
- Mi se pare total incorect sa bea banii munciti de altii.
- Statul nu poate sustine lenea, nu poti sa ajuti pe cineva care sta in bufet si nu-si munceste pamantul.
- Luna viitoare voi suspenda ajutoarele tuturor persoanelor care nu au prestat munca de 72 de ore. Am cerut sa se urmareasca acesti oameni. Consiliul local trebuie sa aiba un plan de lucrari, afiseaza la primarie toate persoanele care trebuie sa presteze munca si sa verifice ce au muncit acesti oameni.
- Multi oameni vor fi decazuti din drepturi daca nu au toate actele, vor iesi scandaluri, vor veni la televizor si vor spune ca nu le-am luat banii de bautura, de la jumatatea lunii martie.
- Avem o abordare pentru mama si copil, de familia saraca si cei aflati in situatii speciale (incendii, inundatii).
- Abordam asistenta sociala intr-un alt mod. Pana acum era o abordare statica. Acum propunem o evaluare a gospodariei si a famiuliei si vedem ce potential ai. Daca in gospodarie poti sa-ti dezvolti o mica afacere, te sprijin, daca nu te tai d ela ajutoare.
- Daca vrei sa te angajezi, sa te califici , iti dau si un stimulent pe langa salariu, dar sa stii ca trebuie sa inveti sa muncesti.
- Toti oamenii scosi din asistenta sociala devin contribuabili la buget.
- Codul Social va fi votat in Parlament in a doua parte a anului, va fi pus in dezbatere publica cat mai curand.
Cabinetul Boc si-a angajat raspunderea pe noul Cod al Muncii, acesta urmand sa intre in vigoare in cazul in care Guvernul nu este demis dupa votarea motiunii de cenzura depusa de opozitie.
Desi documentul a fost negociat atat cu patronatele, cat si cu sindicatele, cele trei parti nu au ajuns la o intelegere pe lege, partenerii sociali sustinand ca noul Cod va duce la destabilizarea pietei muncii din Romania si la exploatarea angajatilor.
Pe acelasi subiect: