Intr-un an, contractele de munca vor fi cu durata determinata. Legea zilierilor transforma angajatii in muncitori cu ziua
Pachetul de legi care reformeaza relatiile de munca, respectiv Codul Muncii, Codul de Dialog Social si legea zilierilor, vor duce la "precarizarea" pietei muncii din Romania, iar in maximum un an cei care vor dori sa se angajeze nu vor mai avea la dispozitie decat contracte pe durata determinata, este de parere avocatul specializat in legislatia muncii, Costel Gilca.
Invitat la videochatul incont.ro, Costel Gilca a spus ca modificarile aduse la Codul Muncii sunt semnificative si in defavoarea angajatului, iar acestea vor avea efecte pe termen lung.
Potrivit acestuia, in maximum un an de zile, majoritatea contractelor de munca incheiate de angajatori vor fi cu durata determinata.
El a precizat ca, in timp, se va crea o discrepanta intre angajatii cu contracte cu durata nedeterminata si cele pe perioada limitata.
“Efectele modificarii Codului Muncii in piata vor fi cu siguranta negative. Nu vor face decat sa precarizeze locurile de munca si vor crea discrepante intre cei care au avut norocul sa prinda un contract pe perioada nedeterminata, in care angajatorul investeste in formare profesionala, si ceilalti, care vor avea parte doar de contracte temporare”, a explicat avocatul.
In opina acestuia, legea zilierilor este “inutila”, pentru ca nu va avea efectele dorite, si anume reglementarea muncii din agricultura.
“Legea a avut ca tinta munca in agricultura, dar nu cred ca in aceasta zona se va aplica legea. Va afecta, in schimb, o zona a populatiei care munceste intr-o zona precara, de exemplu in constructii. Aici exista contracte de munca pe durata determinata, care, prin aplicarea acestei legi, se vor transforma in munca cu ziua. Salariatii vor fi transformati in muncitori cu ziua”, a mai spus Costel Gilca.
Proiectul privind zilierii reglementeaza modul in care aceste persoane pot executa activitati cu caracter ocazional, stabilind ca durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.
Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilieri este in sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneratia bruta. Remuneratia zilnica prevazuta de lege se incadreaza intre 2 si 10 lei pe ora.
Pe acelasi subiect: