"Nu a fost deloc vorba despre asa ceva in discutiile cu FMI la care a participat ministrul. Tot ce s-a convenit a fost la modul general. S-a vorbit doar de o diminuare globala cu 25% a cheltuielilor sociale, dar fara a include aici, cel putin in intelegerea noastra, pensiile si ajutoarele de somaj. Ramane sa ne lamurim maine (astazi, n.red.) ce a vrut sa spuna, de fapt, presedintele, daca scade fondul de pensii cu 15% sau scad toate pensiile", a spus Manolache, pentru Gandul.

Pentru a clarifica lucrurile, ministrul Muncii, Mihai Seitan, a precizat ca a participat la toate intalnirile stabilite cu forurile internationale, respectiv Banca Mondiala, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, precum si la consultarile care au avut loc la Guvern si la Presedintie.

In cadrul discutiilor purtate s-au avut in vedere o serie de variante posibile pentru redresarea economica si sociala a Romaniei, printre care si cea stabilita, urmand a fi implementata. Precizez ca am fost, sunt si voi fi la curent permanent cu problemele cu care ne confruntam, dar si cu masurile ce trebuie aplicate in aceasta perioada dificila”, a explicat Seitan, intr-o declaratie remisa presei.

Ministrul a adaugat ca a cerut demisia consilierului pentru ca “prin declaratiile sale, a lasat impresia ca eu personal nu as fi fost informat in legatura cu masurile ce urmeaza a fi luate, producand astfel confuzie in randul opiniei publice”.

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi seara ca fondul de salarii in sistemul bugetar va scadea cu 25%, de la 1 iunie, data de la care vor fi taiate si pensiile si ajutoarele de somaj cu 15%.

In urma taierii pensiilor cu 15%, pensia minima garantata va scadea de la 350 la 297,5 lei, iar pensia medie va fi redusa de la 736 la 625,6 lei.

In cazul in care punctul de pensie va fi redus cu 15%, acesta va scadea de la 732,8 la 622,8 lei.