Sindicatele ameninta, totodata, ca isi vor retrage reprezentantii din consiliile de administratie ale Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca, Casei de Pensii, Casei de Asigurari de Sanatate si din CES, ceea ce va duce la blocarea activitatii acestor institutii, a spus.

Bogdan Hossu a explicat, dupa intalnirea pe care cele cinci centrale sindicale au avut-o de dimineata, ca luni vor stabili data la care vor incepe protestele si vor declansa greva generala, amenintand ca “romanii vor iesi masiv in strada”.

"Va solicitam stabilirea de urgenta, inainte de finalizarea intelegerii cu FMI, a unei intrevederi pentru medierea conflictului social dintre Guvern si miscarea sindicala pe masurile propuse, in vederea evitarii unor tensiuni sociale ce pot degenera in situatii conflictuale similare celor din Grecia", cer sindicatele in scrisoarea deschisa, adresata presedintelui Traian Basescu.

Sindicalistii au reclamat Guvernul si la organismele internationale, sustinand ca prin masurile propuse, autoritatile incalca drepturile salariatilor. 

"Toate masurile grave anuntate si asumate de dumneavoastra in numele Guvernului, respectiv: scaderea veniturilor salariale in sistemul public cu 25%, taierea masiva a subventiilor pentru agricultura, reducerea ajutoarelor sociale, reducerea cu 15% a pensiilor, pe fondul neanuntarii unor masuri eficiente pentru reducerea evaziunii fiscale, pentru combaterea coruptiei, a reducerii economiei gri, a relansarii economice, precum si esuarea dialogului cu Guvernul Romaniei, demonstreaza haos si neputinta", mai spun liderii sindicali.

Anterior, Hossu declarase, pentru incont.ro, ca sindicatele nu sunt de acord cu taierea veniturilor romanilor, mai ales ca vor fi afectate in principal categoriile cele mai defavorizate, respectiv pensionarii si somerii.

El a explicat ca nici cresterea taxelor nu era o masura viabila, dar si-a exprimat ingrijorarea ca acestea oricum vor fi majorate, pentru ca scaderea salariilor si a pensiilor nu va rezolva problema bugetara.

Liderul sindical a mai spus ca reducerea cu 25% a fondului de salarii va duce la concedierea a aproximativ 35% dintre bugetari.

Reprezentantii pensionarilor si cei ai cadrelor didactice s-au aratat “socati” de masurile anuntate de presedinte si ameninta si ei ca ies in strada.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, aseara, ca, dupa negocierile cu FMI, pensiile si ajutoarele de somaj vor scadea cu 15%, iar salariile din sistemul bugetar vor fi taiate cu 25%, inclusiv salariul minim.