In cazul in care taierea de 25% se va aplica salariilor din sistemul bugetar, castigul mediu brut din administratie, de exemplu, va fi redus de la aproximativ 3.000 de lei, cat este in prezent, la 2.250 de lei.

In Educatie adica in cazul profesorilor, salariul mediu de aproape 2.300 de lei va fi, de la 1 iunie, de 1.725 de lei, in timp ce castigul mediu al cadrelor medicale va ajunge la 1.413 de lei, de la 1.884, cat este in prezent.

Potrivit sindicatelor din Educatie, salariul unui debutant, care acum este de aproximativ 1.000 de lei, va ajunge, dupa taierea anuntata de seful statului, la 750 de lei.

Scaderea fondului de salarii din sectorul bugetar cu 25% nu inseamna insa si scaderea tuturor salariilor cu acelasi procent. Ca si anul trecut, autoritatile lasa la latitudinea ordonatorilor de credite sa ia masurile necesare pentru a se incadra intr-un buget redus cu 25%.

Acest lucru se poate face prin doua modalitati: reduceri de venituri sau concedieri. In conditiile in care salariile de baza nu pot fi taiate fara ca autoritatile sa se trezeasca cu procese castigate in instanta de catre salariati, iar majoritatea sporurilor au fost eliminate anul trecut, varianta cea mai plauziblia ramane cea a disponibilizarilor.

De altfel, surse participante la negocierile cu FMI, citate de Mediafax, au declarat ca pana la sfarsitul anului, peste 140.000 de angajati din sistemul public vor fi concediati, adica cel putin 10% din totalul bugetarilor.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, este chiar mai pesimist si sustine ca, prin reducerea fondului de salarii cu 25 de procente, aproximativ 35% dintre bugetari isi vor pierde locul de munca.

Legea salarizarii, incalcata, la sase luni de la intrarea in vigoare!

Presedintele Traian Basescu a mai anuntat ca toti bugetarii care sunt platiti cu salariul minim de 705 lei vor primi, de la 1 iunie, 600 de lei, cat este salariul minim in sectorul privat.

"Pentru ca v-am vorbit de salarii, aa vrea sa fac o mentiune: toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie, dar Guvernul va completa diferenta care este sub 600 de lei. Deci, salariul minim pe economie care va fi luat in consideratie este salariul din sectorul privat. Si daca prin diminuarea de la 705 lei, cat este in sectorul bugetar, cu 25%, se ajunge sub 600 de lei, nu va scadea salariul minim sub 600 de lei. Guvernul va lasa salariul minim in vigoare asa cum este, pentru cei din economia reala”, a explicat Basescu.

Avand in vedere ca salariul minim din sectorul bugetar, de 705 lei, a fost stabilit prin legea unitara de salarizare, lege care a fost, de asemenea, negociata cu FMI si Banca Mondiala, reducerea acestuia la 600 de lei este primul pas spre nerespectarea legii. Totodata, pe baza acestui coeficient minim de 705 lei se calculeaza toate celelealte salarii din grila de salarizare din sectorul bugetar.

Pensionarii si somerii vor muri de foame!

Vestea ca si pensiile si ajutoarele de somaj vor fi reduse cu 15% a cazut ca o bomba in randul celor mai defavorizate categorii de romani.

Autoritatile nu stiu, deocamdata, cum se va aplica reducerea pensiilor, insusi ministrul Muncii, Mihai Seitan, fiind luat prin surprindere de anuntul presedintelui. Purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii a declarat, ieri, ca decizia de taiere a pensiilor a fost luata intr-un cadru restrans, ministrul nefacand parte dintre cei prezenti.

In ceea ce priveste pensiile, Guvernul isi va mentine transferul de 1,7 miliarde de euro la fondul de pensii, dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual - si numeric, si nivel de plata - ar mai trebui inca circa 500 de milioane de euro, care nu exista, acesti bani nu exista. Ca atare, este previzibila o reducere a pensiilor cu 15%”, a mai spus seful statului. 

Autoritatile urmeaza sa stabileasca in perioada urmatoare cum se va pune in aplicare aceasta masura. Daca reducerea se va aplica la suma pe care pensionarii o primsc in fiecare luna, atunci pensia minima garantata va scadea de la 350 la 297,5 lei, iar pensia medie va fi redusa de la 736 la 625,6 lei.

In cazul in care punctul de pensie va fi redus cu 15%, indicatorul va scadea de la 732,8 la 622,8 lei.

Ajutorul de somaj va deveni aproape inexistent, in conditiile in care acesta in prezent reprezinta 75% din salariul minim, adica 450 de lei. Dupa taierea cu 15%, indemnizatia va ramane de doar 382,5 lei, bani cu care un om ar trebui sa traiasca o luna.

Cat castiga statul din reducerea salariilor bugetarilor?

Scaderea salariilor bugetarilor cu 25% va duce la reducerea cheltuielilor cu aproximativ 7 miliarde de lei (circa 1,7 de miliarde euro), potrivit datelor care reies din executia pentru primul trimestru, preluate de Mediafax.

Dupa primele trei luni, cheltuielile de personal inregistrate de bugetul general consolidat s-au ridicat la 11,7 miliarde lei, ceea ce ar corespunde cu un fond de salarii la nivelul intregului an de 46,7 de miliarde lei.