Taierea salariilor bugetarilor si a pensiilor va afecta tot categoriile defavorizate, iar pastrarea cotei unice de impozitare va duce la pastrarea privilegiilor pentru cei cu venituri mari, sustine presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Ba mai mult, el estimeaza ca aproximativ 35% dintre bugetarii cu salarii mici isi vor pierde locul de munca, prin reducerea fondului de salarii cu 25%.

"Faptul ca nu se schimba fiscalizarea inseamna ca se pastreaza in continuare privilegiile. Pastrarea salariului minim la 600 de lei inseamna ca Guvernul incearca acelasi tip de politizare a structurilor de conducere, Guvernul nu va avea ca prioritate combaterea evaziunii fiscale, vom ajunge o tara bananiera in spatiul Uniunii Europene", a explicat Hossu.

Categoria cea mai afectata de masurile anuntate de presedinte este cea a pensionarilor. Vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, Preda Nedelcu, s-a declarat “de-a dreptul socat” de taierea pensiilor cu 15%.

Sunt de-a dreptul socat, ma asteptam la orice, numai la masura asta nu. Este nedrept fata de milioanele de pensionari care au muncit o viata intreaga pentru a trai linistiti la batranete. De ce trebuie sa plateasca pensionarii pentru o criza pe care nu ei au provocat-o?”, a explicat, mahnit, liderul pensionarilor.

Preda Nedelcu a precizat ca nu se poate face o comparatie intre Romania si Grecia, in conditiile in care pensia medie in Grecia este de 500 de euro, deci se mai poate taia, in timp ce in Romania pensia medie este de 85 de euro.

Presedintele Aliantei Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, s-a aratat revoltat de faptul ca presedintele da vina pe functionarii de rand pentru cresterea cheltuielilor bugetare, in conditiile in care la stat inca se mai fac angajari pe criterii politice.

"Ar trebui ca presedintele sa faca putina curatenie in propria curte, sa le spuna oamenilor sai sa nu mai fure, sa concedieze cei 11.000 de consilieri adusi pe criterii politice. Sa reduca la capitolul bunuri si servicii si in alte zone nu doar la capitolul de cheltuieli cu salariile. Dar ei guverneaza pentru gasca lor, nu pentru Romania", a precizat Marica, citat de Mediafax.

Liderul cadrelor didactice, Aurel Cornea, a spus, de asemenea, ca profesorii “vor muri de foame” daca li se vor taia salariile si ca se pregatesc de proteste in perioada urmatoare.