"Vreau sa stiti ca de la bun inceput atat echipa de evaluare condusa de FMI, UE, cat si Guvenrul au avut in atentie doua variante. Prima era cea a neincrederii si insemna cresterea TVA de la 19% la 24%, cresterea cotei unice de la 16 la 20% si reducerea salariilor cu 20% pentru a ne incadra intr-un deficit de 6-7% din PIB", a declarat Basescu.

"A doua varianta era cea a increderii, in care Guvernul sa isi continue programele de restructurare a cheltuielilor. Pe aceasta varianta se va merge in continuare", a adaugat presedintele.

Astfel, potrivit lui Traian Basescu principalele axe pe care Guvernul si FMI vor discuta in continuare sunt: reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar cu 25%.

Mai mult, pana la sfarsitul anului sefii de institutii trebuie sa faca selectia in asa fel incat in 2011, pentru a face concedieri, astfel incat sa se poata reveni anul viitoar la salariile din acest an.

"Pana la sfarsitul anului sindicatele impreuna cu sefii de institutii pot face comisii penste comisii sa analizeze cine pleaca si cine nu. Au timp sase luni", a spus seful statului.

"Masura trebuie luata de la 1 iunie", a subliniat seful statului.

"De asemenea, in ceea ce priveste pensiile, vom transfera 1,7 mld euro de la bugetul de stat la bugetul de asigurari sociale. Dar pentru a mentine nivelul pensiilor ar mai trebui 500 de mil. de euro care nu exista. Ca atare e previzibila o reducere a pensiilor cu 15%", a mai declarat Basescu.

Potrivit acestuia, se vor reduce masiv subventiile. Iar banii recuperati vor fi alocati tintit celor care au nevoie.

Acesta a dat un exemplu: sistemul de incalzire din Bucuresti, care nu va mai fi subventionat pentru toata lumea.

"Subventiile globale vor fi sistate si se va acorda subventie celor care au nevoie de ea", a explicat seful statului.

Daca pana acum salariul minim la sta a fost de 705 lei, acesta va fi de 600 de lei, cat este in prezent salariul minim in mediul privat.

"Sunt vizate inclusiv acele exceptii, respectiv cei din consilii de administratie. Veniturile pe care le obtin ca reprezentanti ai statului vor fi impozitate puternic", a conchis Basescu.

Seful statului a mai spus si ca agricultorii nu vor mai primi subventii pentru terenurile necultivate.

"Un subiect discutat cu Guvernul e modificarea rapida a Legii Achizitiilor Publice. Apreciez necesara transparentizarea modului de organizare a licitatiilor. Trebuie facute modificari si in zona modului de atribuire a licitatiilor", a explicat presedintele.

"Orice calcul ne arata ca cel putin in zona pensiilor mici toata pensia se duce pe cheltuielile curente. O crestere a TVA i-ar fi afectat cel putin la fel de mult ca si reducerea pensiilor", a explicat presedintele.

Acesta a mai spus clar ca nu se pune problema remanierii vreunui ministru din cabinetul Boc.

Urmatoarea transa de la FMI va intra inconturile BNR in iulie, a spus Basescu, pentru a da timp Guvenrului sa aplice masurile de reducere de cheltuieli.