Legea privind cresterea pragului maxim de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% din actiuni, promulgata
Presedintele Traian Basescu a semnat, astazi, decretul privind promulgarea actului normativ de modificare a Legii 297/2004 privind piata de capital, textul legislativ - adoptat de Camera Deputatilor in 15 decembrie - prevazand cresterea pragului maxim de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% din actiuni.
Administratia Prezidentiala a informat, printr-un comunicat, ca seful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii 297/2004 privind piata de capital, informeaza Mediafax.
Deputatii au aprobat, 15 decembrie, in sedinta de plen, cu 170 voturi "pentru" si 63 de voturi "impotriva", proiectul legislativ pentru cresterea pragului maxim de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul actiunilor emise de fiecare societate de investitii financiare. Legea urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Dupa publicarea legii in MO, in termen de 60 de zile SIF-urile trebuie sa convoace AGA pentru modificarea actelor constitutive pentru actualizarea noului prag, iar daca acestea nu se vor intruni dupa trecerea celor 60 de zile statutele se vor considera modificate de drept, cu noua limita de detinere. Conditiile sunt prezentate in raportul Comisiei de buget, finante si banci din Camera Deputatilor.
Investitorii de pe piata de capital asteapta deznodamantul initiativei legislative pentru cresterea pragului de detinere inca din vara anului 2009, cand un grup de senatori si deputati a lansat acest proiect de lege.
Initial, proiectul viza eliminarea pragului de detinere, insa in cadrul comisiilor de specialitate din Senat initiativa a fost modificat prin cresterea limitei de la 1% la 5% din actiuni. Motivul a fost ca un prag de 5% este necesar pentru a evita preluarea ostila a SIF-urilor si chiar desfiintarea lor.
Proiectul a fost aprobat in forma modificata de Senat in noiembrie 2009 si transmis spre avizare la Camera Deputatilor, institutia decizionala in acest caz.
Timp de doi ani initiativa nu a fost discutata de deputati, iar la inceputul lunii noiembrie a acestui an a primit aviz favorabil in Comisia de buget, finante si banci. Desi, initial, Guvernul a spus ca nu sustine proiectul in forma care viza eliminarea pragului, dupa amendamentul privind cresterea la 5%, punctul de vedere al Executivului a fost favorabil.
Legislatia pietei de capital prevede in prezent ca un investitor sau un grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare. In cazul depasirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate sa vanda detinerile care depasesc 1% in termen de trei luni.
Totusi, aceste prevederi nu au fost respectate de unii investitori, care au ajuns sa detina concertat pachete importante de actiuni la SIF-uri, iar aceasta a dus la diverse procese intre conducerile societatilor de investitii si investitorii respectivi.
Printre acestia se regasesc "grupul Banca Transilvania", care detine aproape 14,8% din actiunile SIF Banat-Crisana, dar si omul de afaceri Catalin Chelu, care detinea prin mai multe firme si persoane pachete importante de actiuni. Chelu a inceput, insa, de anul trecut sa vanda mare parte din actiunile detinute la SIF-uri si s-a orientat spre titlurile altor companii listate.
Introducerea unui prag de detinere la SIF-uri a fost aprobata in 1997 chiar de actionarii societatilor de investitii financiare, cand a fost fixata o limita de 0,1% din capitalul social. Pragul privind participatia maxima a fost majorat in 2006 la 1%, printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementeaza plafonul de detinere.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: