SIF-urile sunt la mana Erste pentru vanzarea actiunilor BCR. Cat ar valora BCR in viitoarea tranzactie?
Cele cinci SIF-uri au putine variante pentru valorificarea actiunilor pe care le detin la BCR, din cauza ca au renuntat in 2009 la obligatia ferma a Erste de a lista banca pe bursa, obligatie stipulata in contractul de privatizare, si le-au oferit austriecilor drept de preemtiune pentru pachetele de actiuni. Cu alte cuvinte, SIF-urile nu pot incerca sa vanda altor investitori inainte sa faca o oferta catre Erste.
In aceste conditii, chiar reprezentantii SIF-urilor recunosc ca sansele de listare a BCR sunt minime, iar valorificarea actiunilor depinde de bunavointa Erste, scrie Ziarul Financiar.
"Listarea BCR e putin probabila, insa nu imposibila. Ca sa scape de listare, Erste trebuie sa caute o solutie prin care sa evite consecintele nelistarii, respectiv reinstaurarea prevederii din actul constitutiv prin care deciziile majore sa nu poata fi luate cu mai putin de 75% din actiuni. Daca ar cumpara actiunile unei singure SIF, Erste ar ajunge sa detina controlul complet, insa asta ar fi negativ si pentru imaginea lor si pentru imaginea SIF-ului care ar vinde. In plus, celelalte SIF-uri i-ar putea da in judecata. In cel mai rau caz, Erste face o oferta adresata tuturor, pe care unii o accepta, iar altii nu", a explicat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, firma care administreaza SIF Muntenia.
Totusi, SIF-urile nu au incheiate intre ele un protocol de colaborare privind vanzarea participatiilor la BCR si nici in acordul incheiat in 2009 nu exista nicio prevedere care sa oblige Erste sa negocieze cu toate SIF-urile.
Mai mult, SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania sunt mai avansate in negocierile cu Erste si ar putea primi o oferta mai buna. Neintelegerile dintre sefii SIF-urilor ar putea face insa ca per total tranzactia sa nu se realizeze in cei mai avantajosi termeni pentru toate SIF-urile.
Pentru ca doar daca actioneaza impreuna SIF-urile au un atu care-i poate determina pe cei de la Erste sa urce pretul, respectiv blocarea deciziilor importante. Daca unul tradeaza, celelalte isi pierd avantajul in negociere.
Citeste si
Cum a incercat HP sa reinventeze tabletele si a esuat. De ce nu reusesc producatorii sa bata iPad