"Lipsa de solidaritate a SIF-urilor a dus la scaderea capacitatii de negociere. Conditiile ar fi putut fi imbunatatite daca era o solidaritate intre SIF-uri. Daca era aceasta solidaritate nu ajungeam sa aflam seara si de la Viena, dintr-un comunicat, ca Erste s-a inteles cu celelalte patru SIF-uri. Conditiile sunt sub nivelul celor dorite de noi, dar pentru a obtine ceva mai bun este nevoie de solidaritate, ori asta nu a fost (...) Ma surprinde pozitia celorlalte SIF-uri, care, desi au convocat AGA chiar pe tema listarii BCR, la solicitarea actionarilor, ele au continuat negocierile. Pana la urma actionarii decid, iar noi, SIF-urile, avem cam aceiasi actionari", a spus Ceocea, citat de Mediafax.

Erste a anuntat miercuri seara ca a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri - SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet reprezentand 24,12% din actiunile BCR, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de Erste Bank.

"SIF Moldova poate subscrie la acelasi acord, in cazul in care opteaza pentru acest lucru", se arata intr-un comunicat Erste.

Grupul austriac a propus SIF-urilor sa emita actiuni proprii pentru 80% din titlurile pe care le preia la BCR si sa plateasca in numerar doar pentru o cincime din pachetul reprezentand 24,12% din capital, la cotatia de luni valoarea tranzactiei plasandu-se la 435 milioane euro.

Oferta plaseaza BCR semnificativ sub valoarea de la momentul in care Erste a preluat pachetul majoritar de actiuni la cea mai mare banca din Romania. Erste Bank a preluat in 2006 un pachet reprezentand 61,88% din actiunile BCR pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation.

"Dat fiind pretul mediu din ultima luna al unei actiuni Erste Group (25,69 euro), valoarea BCR in cadrul tranzactiei reflecta un multiplu al capitalurilor proprii (pret/valoare contabilã) de x1,26, in linie cu estimarile pietei pentru bancile romanessi si din Europa Centrala si deEst . Conform RAS, multiplul este de 1,86. Banca independenta de investitii Rothschild confirma obiectivitatea conditiilor financiare ale tranzactiei", se arata in comunicatul Erste.

SIF Moldova a avut in acest an o pozitie mai dura in raport cu Erste, atacand in instanta deciziile AGA de la BCR in baza carora banca nu a acordat pentru al doilea an consecutiv dividende, optand pentru capitalizarea profitului.

SIF-urile si Erste au negociat intens cu privire la vanzarea pachetelor de actiuni detinute de SIF-uri la Erste, in conditiile in care in octombrie expira termenul pana la care a fost prelungita amanarea listarii BCR. Reprezentantii Erste au declarat in ultimele luni ca nu vor accepta plasarea actiunilor BCR la bursa si vor incerca sa caute alte solutii.

In comunicatul transmis de Erste se spune ca acordul prevede ca SIF-urile participante la acord sa renunte la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale.

"Fiecare dintre SIF-uri ne-am argumentat pozitiile in discutiile cu Erste, ce metoda sa folosim, la ce pret sa facem o eventuala tranzactie. Conducatorii efectivi (directorul general si directorul general adjunct - n.r.) ai SIF Moldova au fost in negocieri in baza unui mandat primit de la Consiliul de Administratie. Poate nu am avut cea mai buna pozitie, dar am actionat in interesul SIF Moldova si al actionarilor sa", a afirmat Ceocea.

El a adaugat ca SIF Moldova asteapta pana vineri de la Erste un document oficial, cu detaliile ofertei, care sa fie luat in forma finala si pe care sa-l prezinte saptamana viitoare actionarilor in AGA.

"Daca nu il vom primi pana vineri, cand este termenul limita pana la care putem aduce modificari pe ordinea de zi a AGA, vom pune comunicatul dat de Erste in materialele AGA, iar actionarii vor fi cei care vor decide ce vom face", a explicat Ceocea.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009. In august 2009, Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel mult doi ani.

In acordul semnat in 2009 se prevede si ca listarea BCR trebuie solicitata fie de cele cinci SIF-uri catre Erste, fie in baza unui acord scris intre Erste si cel putin trei SIF-uri.

Citeste si:

Ce-ar insemna moartea Greciei pentru Europa si Romania. Cele mai expuse tari in cazul in care statul elen ajunge la faliment

Cand arta devine brand in afaceri. Cum si-au pus amprenta marii creatori de moda asupra industriei hoteliere FOTO