Romania pierde sansa listarii celei mai mari banci. Erste incheie un acord cu patru SIF-uri si preia 24% din actiunile BCR, in cea mai importanta tranzactie de anul acesta
Erste Group a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri pentru preluarea unui pachet de 2,61 milioane actiuni BCR, reprezentand 24,12% din capital, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de Erste Bank.
Cele cinci SIF-uri au avut variante pentru valorificarea actiunilor pe care le detin la BCR, din cauza ca au renuntat in 2009 la obligatia ferma a Erste de a lista banca pe bursa, obligatie stipulata in contractul de privatizare, si le-au oferit austriecilor drept de preemtiune pentru pachetele de actiuni. Cu alte cuvinte, SIF-urile nu pot incerca sa vanda altor investitori inainte sa faca o oferta catre Erste.
Astfel, desi cele cinci SIF-uri detin 30% din actiunile BCR, dar nu au avut forta sa impuna in Romania listarea bancii la Bucuresti. Patru dintre ele au accepta oferta (SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Muntenia si SIF Oltenia). In schimb, SIF Moldova a refuzat.
Chiar si asa, in comunicatul postat pe site-ul grupului, oficialii Erste precizeaza ca si celor de la SIF Muntenia li se ofera aceleasi conditii daca decid sa accepte oferta.
Conditiile preluarii actiunilor
Concret, oferta Erste presupune in principal schimb de actiuni pentru circa doua miliarde de actiuni BCR din cele 2,6 miliarde de actiuni, iar la cursul de luni de 20,43 euro pentru un titlu Erste Bank, valoarea tranzactiei s-ar ridica la 435 milioane de euro, scrie si Mediafax.
"Strategia noastra a fost intotdeauna sa detinem maximum posibil in filialele noastre si suntem bucurosi sa avem acum aceasta posibilitate si la BCR. In pofida perioadei dificile traversate, Erste Group, ca si investitor strategic, are o viziune pe termen lung si isi mentine increderea si angajamentul fata de Romania", a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group, potrivit comunicatului grupului.
SIF-urile participante renunta la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale prin incheierea acestui acord. La finalul tranzactiei, fiecare SIF participant va detine maximum 1,0% in Erste Group.
Erste nu a dorit listare
La finele lui iulie, presedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl, spunea ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a evita listarea BCR, deoarece o astfel de operatiune nu este necesara si va afecta calitatea grupului
Evaluarea BCR in acest moment este mult mai mica decat au platit austriecii cand au cumparat cea mai mare banca din Romania in 2005.
In 2006, Erste a derulat o oferta de cumparare adresata salariatilor BCR in care a platit un pret de 6,5 euro pentru o actiune BCR celor care au dorit cash, scrie Ziarul Financiar.
Grupul BCR a obtiunut in al doilea trimestru un profit de 82 milioane de lei, in crestere de la 76,1 milioane lei in primele trei luni. Rezultatul din al doilea trimestru reprezinta insa doar o treime fata de perioada corespunzatoare din 2010 din cauza scaderii veniturilor si a unei provizionari inca inalte.
Ce prevedea contractul de privatizare
In octombrie 2006, Erste Group a finalizat achizitia unei participatii de 61,9% de la AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), de la BERD si de la IFC. In luna noiembrie a aceluiasi an, Erste a mai achizitionat o participatie de 7,2% in BCR, printr-o oferta facuta angajatilor BCR. SIF-urile detin impreuna o participatie de 30,12% la BCR (SIF Banat Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia - fiecare 6,0% iar SIF Oltenia - 6,12%), se mai arata in acordul dintre Erste si cele patru SIF-uri.
Prin contractul de privatizare, Erste Bank avea obligatia sa listeze BCR in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, respectiv luna octombrie 2009.
In august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amanata cel mult doi ani. Astfel, pana in august trebuie reluate discutiile privind listarea bancii.
Tranzactia a fost coordonata de o echipa de avocati din cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii, condusa Stefan Damian, deputy managing partner, care a asistat Erste.
Citeste si
S-a intors roata internetului. Analisti: Facebook ar putea cumpara Yahoo!
Romanul care a dus antivirusul romanesc pe rafturile gigantului american Wal-Mart