Decizia a fost aprobata cu 98% din voturile actionarilor prezenti, scrie Mediafax.

Soclitarea privind listarea secundara a venit din partea celui mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, impreuna cu alti trei actionari.

Administratorul Fondului Franklin Templeton a recomandat la inceputul lunii iulie a anului trecut actionarilor listarea la bursa din Varsovia in primul trimestru al anului 2012, prin vanzarea a maxim 10% din actiuni. Propunerea nu a mai fost insa discutata in AGA, in Luna noiembrie.

Franklin Templeton va prezenta pana la 31 mai un plan de listare la Varsovia si va organiza o adunare a actionarilor pana la 30 iunie pentru aprobarea listarii la bursa din Polonia.

Pe ordinea de zi a AGA a figurat si propunerea de diminuare a capitalului social al Fondului cu 240,3 milioane lei, reprezentand valoarea actiunilor rascumparate anul trecut, de la 13,778 miliarde lei la 13,538 miliarde lei. Propunerea nu a putut fi votata pentru ca nu a fost indeplinit cvorumul necesar, de minim 50% din actionari, situatie intalnita si la sedinta din noiembrie.

In schimb, actionarii au modificat statutul societatii pentru ca reducerea capitalului dupa rascumpararea propriilor actiuni sa fie posibila cu minim 25% din drepturile de vot la prima convocare AGA si cel putin 20% la a doua convocare.
In restul cazurilor privind reducerea capitalului, deciziile vor putea fi luate cu minim 50% din drepturile de vot.

De la listarea la BVB, la 25 ianuarie 2011, actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai transferatedin piata, acoperind in majoritatea sedintelor aproximativ jumatate din lichiditatea zilnica. Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat in 13,778 de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

Actiunile FP sunt suspendate miercuri de la tranzactionare, pentru intrunirea AGA. Titlurile au inchis sesiunea de marti in scadere cu 0,67%, la 0,593 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 8,17 miliarde lei (1,86 miliarde euro).

Cea mai recenta raportare arata ca investitorii straini detin 55,23% din actiunile Fondului Proprietatea, iar actionarii romani controleaza 40,37% din titluri. Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliottt Associates, cu o participatie de 13,86% din titluri.