Grecia importa petrol din Iran. De ce se tem traderii
Grecia se bazeaza pe Iran pentru cea mai mare parte a necesarului de petrol, deoarece traderii au renuntat sa mai aprovizioneze tara. Bancile refuza la randul lor sa asigure finantare ca urmare a temerilor ca statul elen va intra in faliment, scrie Reuters.
Potrivit traderilor, Grecia a apelat la Iran pe post de furnizor de ultima instanta, in pofida presiunilor tot mai mari din partea Statelor Unite si Uniunii Europene pentru reducerea comertului cu Iranul, parte a campaniei impotriva programului nuclear al Teheranului.
Oprirea aproape totala a tranzactiilor petroliere cu Grecia, care are patru rafinarii, arata cum ar putea fi afectat comertul in Europa din cauza deficitului de incredere cauzat de criza dzatoriilor suverane.
"Companii ca a noasta nu pot face afaceri cu ei. Exista prea mult risc. Poate traderii independenti sunt dispusi", a spus un trader de la o mare companie petroliera internationala.
Un al doilea trader a declarat ca desi nu au avut probleme cu platile din partea grecilor, riscul este prea mare.
"Departamentul nostru de finante tocmai a refuzt o tranzactie cu ei. Nu este vorba ca nu ar fi platit. Este doar o masura de precautie", a afirmat un trader de la o companie implicata in tranzactii cu materii prime.
La reticenta traderilor se adauga si precautia bancilor de a finanta tranzactii in Grecia.
"Nu am gasit nicio banca disponibila sa ne finnateze. Nicio banca nu vrea sa finanteze o tranzactie cu grecii. Am ratat niste oportunitati bune", a spus un al treilea trader.
Peste doua treimi din traderii europeni contactati de Reuters au afirmat ca lipsa finantarilor bancare a fortat Grecia sa opreasca achizitiile de petrol din Rusia, Azerbaidjan si Kazahstan in ultimele luni.
Grecia, care nu extrage petrol, depinde de importuri, iar anul trecut a cumparat 46% din necesarul de petrol din Rusia si 16% din Iran. Arabia Suadita si Kazahstanul au furnizat cate 10% fiecare, Libia 9% si Irak 7%, potivit datelor UE. "Nu fac niciun secret cand vorbesti cu ei din faptul ca supravietuiesc cu petrol iranian, deoarece altii pur si simplu nu vor sa le vanda in actualul climat", a explicat un alt trader.
Compania petroliera Hellenic Petroleum, cea mai mare din Grecia, a negat ca ar avea dificultati in achizitia de petrol si a refuzat sa comenteze asupra surselor de aprovizionare. Compania Motor Oil, pe locul al doilea in Grecia dupa capacitatea de rafinare, a refuzat sa comenteze.
Date obtinute de Reuters arata ca patru cargouri au transportat petrol provenind din Orientul Mijlociu catre Grecia in septembrie, iar in octombrie trei. Traderii afirma ca toate transportau petrol iranian, iar in noiembrie urmeaza altele.
"Iranul este singurul care ar putea lucra «pe credit» in acest moment, avand in vedere dificultatile tarii in a vinde petrol", a declarat un trader.
Importurile de petrol iranian in SUA sunt supuse sanctiunilor, dar este inca legal in Europa si Asia. UE a anuntat, in aceasta saptamana, ca analizeaza introducerea de sanctiuni impotriva Iranului in cateva saptamani.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: