In timp ce criza datoriilor ameninta Italia si Spania, dupa ce a infectat Grecia, Irlanda si Portugalia, euro s-a apreciat cu 1,6% in acest an fata de un cos de noua valute ale unor tari dezvoltate, potrivit Bloomberg.

Moneda unica europeana s-a apreciat saptamana trecuta, in urma unor noi dovezi de incetinire a redresarii economiei mondiale.

Intarirea euro scoate in evidenta increderea in capacitatea lui Trichet de a sustine moneda pana cand liderii guvernamentali vor ajunge la un acord pe termen lung privind reducerea deficitelor bugetare din regiune, dupa ce ratingurile Greciei, Irlandei si Portugaliei au fost retrogradate sub nivelul recomandat pentru investitii.

De ce nu vrea Germania sa salveze zona euro prin emiterea de euroobligatiuni

Merkel: Pietele financiare sa nu dicteze politicienilor ce sa faca. Euroobligatiunile sunt solutia gresita

Solutia BCE a fost sa cumpere obligatiuni guvernamentale, pentru a reduce randamentele, si apoi sa retraga lichiditatile suplimentare in euro introduse in sistemul financiar prin aceste achizitii, inainte de a provoca inflatie.

"Multa lume se intreaba de ce euro a fost atat de rezistent. Raspunsul este ca BCE a intervenit pe piata si a redus presiunile din sistemul bancar european", a declarat Paresh Upadhyaya, director de strategie in domeniul valutar pentru regiunea G10 la Bank of America in New York.

In pofida problemelor financiare din zona euro, euro este cu 14% mai puternic fata de dolar comparativ cu media ultimului deceniu, potrivit datelor Bloomberg.

Analistii intervievati de Bloomberg se asteapta ca euro sa incheie acest an la nivelul de 1,43 dolari pe unitate, fata de estimarea de 1,32 dolari pe unitate din ianuarie.

Marirea si decaderea euro. Cum s-a ajuns la criza datoriilor suverane si ce sanse are moneda unica sa-i reziste

Taxa pe tranzactiile financiare si un guvern al zonei euro. Ce propun Merkel si Sarkozy pentru salvarea monedei unice VIDEO