Nicolae Albu, 36 de ani, director de investitii la societatea Erste Asset Management, cu active in gestiune de 2,8 miliarde de lei, va fi seful de cabinet al secretarului de stat Cristian Sporis, responsabil cu administrarea datoriilor si cu asigurarea finantarii din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

El trece de la administrarea unor economii de 2,8 miliarde de lei de la peste 100.000 de investitori la administrarea miliardelor de euro ale statului, urmand a se implica si in emisiunile de titluri de stat.

El este primul profesionist din industria fondurilor mutuale care este numit intr-o functie publica. In industria fondurilor mutuale activeaza in jur de 180 de profesionisti care sunt implicati in administrarea unor active de 7 miliarde de lei provenind de la peste 200.000 de investitori.

Directorul de investitii, functia pe care Nicolae Albu a detinut-o la Erste AMt, este cel mai ravnit post de un profesionist care a intra la interviul de angajare la una dintre cele douazeci de societati de administrare a investitiilor (SAIuri) active pe piata locala.

Cel mai adesea, biroul unei SAI nu gazduieste mai mult de zece angajati, pentru ca administrarea investitiilor este un business scalar. Mai exact, daca cinci oameni administreaza fonduri de un milion de euro, nu inseamna ca este nevoie de cincizeci de profesionisti pentru a administra zece milioane de euro, aceasta suma putand fiind administrata la fel de bine cu aceeasi echipa de cinci oameni.

Volumele mari de active sunt foarte importante in industria fondurilor mutuale pentru ca veniturile unei SAI provin din comisioanele de administrare incasate lunar din active si din comisioanele de performanta.

Pentru a atrage cat mai multi bani de la investitori de cele mai multe ori este nevoie de randamente bune, peste media pietei. Iar de randamentele fondurilor mutuale sunt responsabili directorii de investitii.

Citeste mai multe pe www.zf.ro