Isarescu: Daca ramanem cu un sistem fiscal care-ti da o singura sansa, evaziunea, nu vom avea bursa
Modelul antreprenorului roman, care vrea sa fie si patron si manager, dar si sistemul fiscal conceput astfel incat sa forteze managerii sa faca evaziune fiscala, sunt piedici in dezvoltarea pietei de capital din Romania, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Transparenta este iarasi o problema, o chestiune culturala. Vii la bursa, cam spui ce ai in ograda. Multi se feresc. «Lasa ma, ca stiu eu cum e», spun antreprenorii. E adevarat ca daca vom continua cu un sistem fiscal care te impovareaza, iti scoate ochii din cap, si-ti da o singura sansa, sa faci evaziune fiscala, nu putem spera la dezvoltarea bursei din Romania", a spus Isarescu, la conferinta "Finantarea prin bursa", organizata de BVB si Depozitarul Central in partneriat cu Ziarul Financiar.
El a punctat ca s-au facut pasi in directia buna, a simplificarii si stabilitatii sistemului fiscal, dar inca insuficienti, iar o imbunatatire a acestuia ar putea crea un cerc virtuos, care ar ajuta pietele, inclusiv piata de capital.
"Iar ma vor cita jurnalistii ca m-am luat de sistemul fiscal, se mai enerveaza si ministrul finantelor... noroc ca e tanar (ministrul finantelor, Bogdan Dragoi -n.r.) si n-are curaj sa-mi zica: «Bai, iar te bagi in ograda mea».... Dar chiar e vorba de crearea unui cerc virtuos", a continuat Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a aratat ca Bursa de Valori va avea rolul sa deschida un subiect sensibil, acela al modelului antreprenorului roman din ultimii 20 de ani, care este si patron si manager si refuza sa imparta responsabilitatile, inclusiv daca este vorba de copii sau sotie, informeaza Mediafax.
"Antreprenorii romani trebuie sa iasa din cultura paternalista, care nu este neaparat tipic romaneasca (...) Vrea sa conduca tot, sa stea de dimineata pana seara (...) divortul acesta intre investitor si management este o chestiune culturala. Nu zic ca trebuie o ruptura, nu folosesc acest cuvant, pentru ca cel care a pus bani acolo vrea sa conduca, sa fie acolo. Face parte din evolutia culturala, din noul capitalism romanesc. Dar la un moment dat trebuie sa depasim, pentru ca altfel nu vine nimeni la bursa, ca se fereste de parteneri", a mai spus Isarescu.