La o evaluare de 75-100 de miliarde de dolari, actiunile Facebook ar putea fi cele mai bune candidate din acest an pentru speculatii financiare prin vanzare in lipsa, scrie revista americana, potrivit Mediafax.

Intr-o tranzactie in lipsa ("short selling"), un trader vinde actiuni luate cu imprumut, sperand ca valoarea acestora se va diminua inainte sa fie nevoit sa cumpere pentru a le returna. Diferenta de pret reprezinta profitul sau pierderea acestuia. 

Facebook a avut venituri de 3,7 miliarde de dolari, iar o capitalizare de 75 de miliarde de dolari ar insemna ca actiunile se tranzactioneaza la de 20 de ori veniturile. 

Companiile IT care inregistreaza crestere puternica se tranzactioneaza la cotatii care dau, in medie, o capitalizare de 6,8 ori mai mare decat veniturile. 

Pentru a valora 75 de miliarde de dolari, Facebook ar trebui sa fie evaluata la de trei ori mai mult fata de alte companii IT cu dezvoltare puternica. Imposibil, scrie Forbes, intrucat este vorba de Apple, Google sau Amazon.  Daca ar fi evaluata ca un multiplu al veniturilor, la fel ca in cazul altor giganti IT, Facebook ar avea o capitalizare de circa 26 miliarde de dolari si nu de 75 de miliarde de dolari.  In plus, Facebook a avut un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 2,3 miliarde de dolari, iar la o capitalizare de 75 miliarde de dolari compania ar avea un pret de 32 de ori EBITDA. 

In randul marilor companii IT cu dezvoltare rapida, raportul in tranzactii este de circa 18,6 ori EBITDA estimat pe acest an.  Daca actiunile Facebook se vor vinde la de 18,6 ori EBITDA, precum in cazul celor mai importanti competitori, compania ar fi evaluata la aproximativ 43 miliarde de dolari.  Pe bursa, Facebook ar trebui sa valoreze 26-42,6 miliarde de dolari. Daca Wall Street va face o medie intre valoarea calculata dupa venituri si cea dupa EBITDA, atunci pretul companiei s-ar situa la circa 34,5 miliarde de dolari. Nu 75 miliarde de dolari si nici pe departe 100 de miliarde de dolari, scrie Forbes. 

Facebook a depus miercuri, la New York, prospectul preliminar pentru listarea companiei la bursa, operatiune prin care tinteste o finantare de 5 miliarde de dolari si ar putea atrage, potrivit estimarilor analistilor, pana la 10 miliarde de dolari. 

Cu 845 milioane de utilizatori activi si plasata printre liderii publicitatii online, Facebook este una dintre cele mai asteptate oferte publice initiale din industria internetului in ultimii ani. Entuziasmul propagat de eveniment printre investitori rivalizeaza atmosfera din perioada freneziei "dotcom" de la inceputul anilor 2000.