Cine sunt insa cei care vor avea cel mai mult de castigat de pe urma listarii la bursa a celei mai mari retele sociale din lume (aproape 850 milioane de utilizatori)? Nimeni altii decat actionarii, investitorii si cei mai importanti oameni din companie.

Iata topul celor care-si vor rotunji veniturile odata cu pasul cel mare pe care Facebook l-a facut spre pietele de capital. Clasamentul este intocmit de Business Insider.

1. Theodore Ullyot, consilierul general al retelei. Participatia acestuia in firma se ridica la 86,8 milioane de dolari.

Actiuni detinute:  1.863.656

Procentaj: 0,1%

Valoare: 86.758.507 dolari

Totodata, Ullyot detine 3.782.818 de actiuni restrictionate, care n-au fost inca investite pe bursa.

2. Mana dreapta a lui Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg. Cotatia COO-ului (Chief Operating Officer) de la Facebook este evaluata la 88 de milioane de dolari.

Actiuni detinute: 1.899.986

Procentaj: 0,1%

Valoare: 88.449.772 dolari

Sandberg detine si 39.321.041 de actiuni, inca nelistate pe bursa. De asemenea, COO-ul companiei numara si 3,5 milioane de optiuni neexercitate. Toate acestea sunt evaluate, in prezent, la 2 miliarde de dolari, dar valoarea lor s-ar putea modifica in viitor.

3. Vice-presedintele Facebook, inginerul Mike Schroepfer. Acesta detine actiuni de aproximativ 100 milioane de dolari.

Actiuni detinute:  2.101.870

Procentaj: 0,11%

Valoare: 97.848.048 dolari

Inginerul retelei de socializare detine si 6.144.188 de titluri, neinvestite inca.

4. CFO-ul companiei, David Ebersman. Cotatia acestuia de actiuni se ridica la peste 100 de milioane de dolari (101 mil. $).

Actiuni detinute:  2.174.999

Procentaj: 0,11%

Valoare: 101.252.412 dolari

In afara titlurilor listate, si Ebersman mai este proprietarul a 7,469,424 de actiuni, neinvestite inca pe bursa.

5. Primul investitor al site-ului de socializare, Peter Thiel. Participatia sa se ridica la 2,2 miliarde de dolari.

Actiuni detinute:  44.724.100

Procentaj: 2,5%

Valoare: 2.187.500.000 dolari

6. Unul dintre co-fondatorii Facebook si colegul de la Harvard al lui Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz. Partea acestuia de actiuni este evaluata la 6,7 miliarde de dolari.

Actiuni detinute:  133.763.645

Procentaj: 7,6%

Valoare: 6.650.000.000 dolari

7. Fireste, CEO-ul companiei. Mark Zuckerberg detine peste 533 de milioane de actiuni, a caror valoare ajunge la 25 de miliarde de dolari.

Actiuni detinute:  533,801,850

Procentaj: 28,4%

Valoare: 24.850.000.000 dolari

Cel „vinovat” de succesul Facebook mai detine alte 120.000.000 de actiuni, pe care le poate tranzactiona oricand. Valoarea lor se ridica la aproximativ 5,6 miliarde de dolari.

Ce risca Facebook odata cu lansarea pe bursa

Dupa listare, Zuckerberg (27 de ani) va controla in nume propriu 28% din actiunile Facebook, participatie care, la valoarea de piata maxima estimata de analisti, l-ar plasa pe locul al patrulea in randul celor mai bogati americani, cu o avere de cel putin 28 miliarde de dolari, informeaza Reuters.

Din start, participatia fondatorului Facebook scuteste compania, conform legislatiei SUA, de numirea unei majoritati independente in Consiliul de Administratie si de formarea unor comitete si comisii responsabile de supravegherea salariilor si a altor chestiuni interne.

Zuckerberg va controla toate chestiunile transmise actionarilor spre vot, precum si managementul si strategia companiei in general, se arata in prospectul depus de Facebook la bursa de la New York.

In plus, Zuckerberg a incheiat acorduri cu mai multi investitori Facebook prin care a preluat drepturile de vot aferente actiunilor acestora in aproape toate, sau in majoritatea deciziilor. Astfel, fondatorul companiei ajunge la un vor de 56,9% in actionariat.

Cofondatorii Google Sergey Brin si Larry Page au pastrat controlul companiei dupa listare prin intelegeri similare.
"La momentul respectiv, Zuckerberg isi permitea probabil luxul de a-si alege investitorii. Isi permitea sa le spuna «faceti ca mine sau va carati». Dezavantajul acestei strategii este ca Facebook ar putea avea o valoare de piata ceva mai mica decat in cazul in care el nu ar fi pastrat controlul", comenteaza pentu Reuters Steven Kaplan, profesor la Scoala de Business Booth a Universitatii din Chicago, specializat in capital de risc si guvernanta corporatista.

Debutul actiunilor companiei la bursa ar putea avea loc la jumatatea acestui an, potrivit estimarilor Reuters in baza calendarului obisnuit al ofertelor publice initiale.

In prospect se arata ca Facebook a inregistrat anul trecut venituri de 3,71 miliarde de dolari si un profit net de un miliard de dolari, in urcare cu 65% fata de nivelul de 606 milioane de dolari din 2010.

"De multe ori vorbim despre inventii ca presa de tipar sau televizorul. Astazi, societatea noastra a ajuns la un nou moment de cotitura. Trebuie sa construim tehnologie si infrastructura la o scara fara precedent", a declarat Zuckerberg intr-o scrisoare catre investitori, care insoteste prospectul de IPO.

Principalii aranjori ai operatiunii sunt Morgan Stanley, Goldman Sachs si JPMorgan, alaturi de Bank of America, Merrill Lynch, Barclays Capital si Allen & Co.

Zuckerberg a decis sa-si reduca salariul la suma simbolica de un dolar pe an incepand din 2013, urmand exemplul cofondatorului Apple Steve Jobs, fata de 1,48 milioane de dolari in 2011.

Sheryl Sandberg, principalul "locotenent" al lui Zuckerberg si director operational executiv la Facebook, a avut anul trecut o remuneratie totala de 30,8 milioane de dolari.

Sandberg, una dintre cele mai puternice femei din Silicon Valley, supravegheaza numeroase operatiuni, inclusiv vanzari, marketing, dezvoltare, resurse umane, politica si comunicare. Ea a construit si administrat timp de cativa ani canalele de vanzari online ale Google pentru advertising, publishing si produse si servicii destinate consumatorilor.

Inainte de Google, Sandberg a ocupat pozitii la Trezoreria Statelor Unite in timpul administratiei Clinton si la Banca Mondiala, numarandu-se printre apropiatii lui Lawrence Summers.

Un alt perosnaj mai putin cunoscut din spatele lui Zuckerberg este Peter Thiel, investitor si membru in Consiliul de Administratie al companiei. Thiel a fost primul actionar si director venit "din afara" la Facebook. Thiel a fondat serviciul de plati online PayPal pe care l-a vandut in 2002 retailerului eBay pentru 1,5 miliarde de dolari.

Christopher Cox, vicepresedinte de dezvoltare a produselor, se ocupa de strategia de piata a Facebook si supravegheaza dezvoltarea si designtul produselor si serviciilor oferite. El s-a alaturat companiei in 2005 ca inginer software si a contribuit la primele versiuni ale unora dintre cele mai de succes servicii oferite de platforma de socializare online.

Dan Rose, vicepresedinte pentru relatia cu partenerii, se ocupa de parteneriatele incheiate de Facebook in mediul de afaceri, incheind colaborari cu studiouri hollywoodiene, producatori de jocuri video, companii de telefonie mobila si constructori auto. Rose este de asemenea principala figura responsabila de fuziuni si achizitii la Facebook. Fost manager la Amazon.com, Rose a contribuit la dezvoltarea primei variante a gadget-ului Kindle.

De operatiunile Facebook in domeniul advertisingului, probabil principala sursa de profit a companiei, se ocupa David Fischer, vicepresedinte pentru advertising si afaceri globale. Fischer a petrecut sapte ani la Google, contribuind la constructia celei mai mari retele de publicitate online din lume. Anterior, Fischer a ocupat o pozitie oficiala la Trezoreria SUA, in timpul administratiei Clinton.

Astfel, Zuckerberg se poate baza pe o echipa nu numai bine pregatita pentru dificultatile operationale si riscurile cu care s-ar putea confrunta compania, ci si conectata politic, cu influenta in mediul de afaceri nord-american si mondial.

"Povara" celebritatii asupra altor giganti. Cum rezista numele grele din industrie la presiunile retelei

Popularitatea tot mai mare a Facebook exercita presiuni severe asupra unor nume consacrate ale internetului, precum Google sau Yahoo. In 2011, reteala de socializare a devenit principalul furnizor de display ad-uri online in SUA dupa venituri, depasind Yahoo, potrivit companiei de cercetare eMarketer.

O oferta publica initiala de 10 miliarde de dolari ar fi a patra din istoria bursei de la New York, dupa cele ale Visa, General Motors si AT&T Wireless.

Prospectul arata ca 85% din veniturile Facebook din 2011 au provenit din advertising. Dezvoltatorul de jocuri pentru retele de socializare Zynga, care a creat popularul Farmville, a generat anul trecut 12% din veniturile Facebook .
Oferta publica initiala a Facebook va fi de departe cea mai mare derulata vreodata in industria IT, chiar si la tinta minima de finantare de 5 miliarde de dolari. Google a atras in 2004 putin sub 2 miliarde de dolari. Groupon a atras anul trecut 700 miliarde de dolari, iar Zynga a obtinut 1 miliard de dolari la listare.

Zvonurile din piata si interesul investitorilor privind listarea Facebook au creat in ultimii ani o atmosfera de entuziasm neobisnuit pentru vremuri de criza, iar speculatiile privind valoarea de 100 miliarde de dolari a companiei i-au impins pe unii analisti sa denunte un nou balon "dotcom" si sa indemne la prudenta.

Facebook prezinta de altfel in prospect o lista de riscuri, incercand parca sa tempereze entuziasmul investitorilor.
Compania avertizeaza ca rata de crestere a numarului de utilizatori urmeaza sa scada dupa ce piata va ajunge la saturatie, iar rata de penetrare a serviciilor companiei va atinge valori ridicate. Daca platforma de socializare online nu va reusi sa pastreze atentia si interesul utilizatorilor, si veniturile din publicitate ar putea trece pe un trend descendent, avertizeaza Facebook.

Cea mai mare retea de socializare se teme de asemenea de restrictionarea accesului la serviciile sale de catre unele guverne straine, cum s-a intamplat deja in China, Iran, Coreea de Nord si Siria. Facebook avertizeaza ca acelasi lucru s-ar putea intampla si in alte tari, caz in care competitorii ar putea avea de castigat.

Facebook trage un semnal de alarma si in privinta reglementarii, serviciile companiei fiind afectate direct de legiferarea unor chestiuni complexe precum pirateria, drepturile de proprietate intelectuala sau protectia datelor.

Legislatia in astfel de domenii este in continua evolutie, iar modificarile ar putea aduce efecte negative importante pentru afacerile companiei, se arata in prospect.

Ponderea mare a veniturilor generate de jocurile Zynga in afacerile Facebook este de asemenea o vulnerabilitate. Daca dezvoltatorul de jocuri pierde din popularitate sau incepe sa lanseze produse pentru platforme concurente, reteaua de socializare ar putea avea de pierdut.

Facebook se simte amenintata si de popularitatea tot mai ridicata a smartphone-urilor si tabletelor, domeniu dominat, cel putin pe parte de software, de oligopolul Google-Apple. Compania se teme ca cele doua companii, rivali ai Facebook in zona publicitatii online, ar putea modifica sistemele de operare Android si iOS astfel incat sa degradeze functionalitatea retelei de socializare sau sa promoveze produse concurente.

Compania noteaza printre riscuri si concentrarea puterii sub Mark Zuckerberg, care controleaza inainte de listare 57% din actiunile Facebook, iar drepturile sale de vot nu vor scadea semnificativ dupa oferta publica initiala.

Succesul Facebook se datoreaza in mare masura lui Zuckerberg, insa concentrarea puterii in mainile unui singur om ar putea fi motiv de ingrijorare pentru unii investitori.

Facebook face referire, la capitolul riscuri, si la drepturile de proprietate intelectuala. Compania anticipeaza ca va fi implicata in procese "scumpe si costisitoare" in acest domeniu, cu terti care se vor judeca agresiv cu compania pentru a obtine castiguri financiare.

"Suntem deja implicati in numeroase astfel de procese, si pe masura ce ne confruntam cu o concurenta tot mai dura si devenim tot mai cunoscuti, inclusiv in urma ofertei publice initiale, anticipam ca numarul de actiuni pe partea de brevete si drepturi de proprietate intelectuala va creste", avertizeaza compania.

Citeste si:

Cea mai asteptata listare la bursa de anul acesta. Facebook a depus oferta publica initiala. Vrea sa tranzactioneze titluri de 5 mld. dolari

Imbogatita de Facebook. Povestea femeii care ar putea ajunge cea mai bogata din lume datorita retelei de socializare