Câți bani trimit acasă românii plecați la muncă în străinătate. România a fost, în 2019, țara din UE în care au intrat cele mai mari sume trimise de lucrătorii migranți
Euro
Sumele de bani trimise de rezidenţii din UE către ţări din afara blocului comunitar s-au ridicat la 33,2 miliarde de euro în 2019, în creştere comparativ cu 30,8 miliarde de euro în anul anterior, potrivit Eurostat.
Potrivit sursei citate, intrările în UE au totalizat 13 miliarde de euro, pe plus faţă de 12,4 miliarde de euro în anul anterior, ceea ce determină un sold negativ pentru Uniunea Europeană de minus 20,2 miliarde de euro.
Cea mai mare parte a transferurilor personale constau în fluxuri de bani trimise de migranţi în ţările lor de origine.
Anul trecut, statele membre care au înregistrat cele mai mari intrări de fonduri de pe urma transferurilor personale au fost România (3,7 miliarde de euro), Portugalia (3,6 miliarde de euro), Polonia (trei miliarde de euro), Italia (două miliarde de euro) şi Croaţia (1,9 miliarde de euro).
Ca rezultat, în topul ţărilor care au înregistrat cele mai mari surplusuri de pe urma transferurilor personale se situează România (3,4 miliarde de euro), Portugalia (3,3 miliarde de euro) şi Polonia (2,5 miliarde de euro), potrivit Agerpres.
În 2019, cele mai mari ieşiri de transferuri personale s-au înregistrat în Franţa (11,9 miliarde de euro), Spania (8,5 miliarde de euro), Italia (6,7 miliarde de euro) şi Germania (5,4 miliarde de euro).
De asemenea, ţările membre care au înregistrat cele mai mari deficite de pe urma transferurilor personale sunt Franţa (11 miliarde de euro), urmată de Germania (5,4 miliarde de euro), Italia (4,7 miliarde de euro) şi Irlanda (1,3 miliarde de euro.
În 2019, cel mai ridicat procent de intrări în UE din intrările totale de fonduri de pe urma transferurilor personale s-a înregistrat în Slovacia (94%), Luxemburg (80%), Ungaria (76%) şi Suedia (70%). În contrast, intrările din afara UE au reprezentat aproximativ trei sferturi din intrările totale în Franţa (77%), Lituania (73%) şi Cipru (70%), şi două treimi în Belgia şi Italia (ambele cu 66%).
Luxemburg (70%), Slovacia (63%), Malta (62%), Cehia şi Finlanda (ambele cu 61%) au fost statele membre care au înregistrat cea mai ridicată proporţie de ieşiri din UE din ieşirile totale de fonduri de pe urma transferurilor personale. Pentru ieşirile din UE, cel mai ridicat procent a fost în Spania (93%), Polonia (87%), Belgia (86%), Italia şi Lituania (ambele cu 85%), Portugalia (84%) şi Grecia (83%).
Pe acelasi subiect: