Concluziile intalnirii dintre Merkel si Tsipras. Cancelarul german: Germania trateaza egal tarile UE, inclusiv Grecia. Premierul elen: Discutiile au fost "pozitive"
UPDATE Premierul grec Alexis Tsipras s-a intalnit luni cu Angela Merkel, pe fondul tensiunilor in crestere dintre cele doua tari si al ingrijorarilor ca Atena ramane fara lichiditati in urmatoarele doua saptamani, scrie BBC.
Germania trateaza in mod egal toate tarile partenere din Uniunea Europeana, i-a transmis cancelarul german, Angela Merkel, premierului grec Alexis Tsipras, liderul de la Atena calificand discutiile drept "pozitive" si pledand pentru un nou tip de relatie cu Berlinul.
"Desi avem o populatie a Germaniei de 80 de milioane de locuitori si suntem cea mai mare economie din Uniunea Europeana, Europa actuala este construita pe principiul ca fiecare tara este importanta, indiferent cati cetateni are", a declarat Angela Merkel dupa intrevederea pe care a avut-o la Berlin cu Alexis Tsipras, premierul de extrema-stanga al Greciei.
Cei doi lideri au declarat ca vor cauta modalitati pentru a ajuta Guvernul de la Atena sa ajunga la un acord cu creditorii internationali.
In prima vizita in Germania efectuata de cand a devenit premier in ianuarie, Tsipras a adoptat un ton conciliant, desi a evitat sa promita reforme concrete.
"Nu am venit aici pentru a cere ajutor financiar", a declarat Tsipras, potrivit Associated Press, dupa discutiile de aproape o ora cu Merkel. "Am venit pentru un schimb de ganduri si pareri, pentru a afla ce avem in comun si care sunt disensiunile. Discutiile au fost pozitive, doamna Merkel stie sa asculte si vrea sa fie constructiva in schimburile de pareri", a explicat premierul grec.
Merkel a subliniat ca reprezinta doar una dintre tarile din zona euro responsabile de hotararile privind stadiul reformelor din Grecia. "Astazi doar am discutat, intr-un spirit de incredere", a subliniat cancelarul german, precizand ca nu s-a luat nicio decizie.
In timpul conferintei, Alexis Tsipras a declarat ca intalnirea de azi a ajutat doi lideri sa se inteleaga mai bine. De asemenea, i-a multumit cancelarului Merkel pentru ca i-a dat oportunitatea de a face schimb de opinii cu privire la viitorul Europei. El a adaugat ca Grecia nu a mai fost o poveste de succes de la primul bailout in 2010.
Premierul grec a spus ca exista stereotipuri legate de greci si germani, care trebuie schimbate. Inegalitatea sociala a crescut in Grecia, a afirmat Tsipras, iar criza umanitara a pus stapanire pe tara. "Ar fi insa gresit sa dam vina pe straini. Sunt si motive interne pentru situatia actuala a Greciei. Trebuie sa indepartam aceste stereotipuri, cum ca grecii sunt lenesi, iar germanii vinovati pentru criza datoriilor".
E nevoie de reforme mari in Grecia, trebuie sa luptam contra evaziunii fiscale si a coruptiei, a adaugat el.
De asemenea, premierul grec a declarat ca tratatele europene trebuie respectate. Grecia isi va tine promisiunile, dar cu o singura conditie: sa fie si justitie sociala.
La randul ei, Angela Merkel a avertizat ca nimeni nu ar trebui sa astepte un rezultat legat de programul reformelor Greciei, in urma intalnirii de azi.
Tsipras a spus ca el si Merkel cauta impreuna solutii de pe urma carora sa beneficieze atat Grecia cat si restul Europei. Trebuie sa evitam sa cream noi divizii in Europa, a adaugat premierul elen.
Merkel: Subiectul legat de reparatiile de razboi este inchis. Alexis Tsipras a declarat la randul sau ca nimeni in guvernul grec nu intentioneaza sa ceara despagubiri Germaniei. Cererile noastre nu sunt de ordin material si nu ar trebui aceasta idee discutata in contextul negocierilor privind problema datoriei Greciei, a precizat el.
Cotidianul german Die Zeit, preluat de The Guardian, scria ca premierul elen va veni la intalnirea cu cancelarul german cu o noua lista de propuneri de reforme, intre care majorari de taxe pentru tutun si alcool si cresterea varstei de pensionare.
Cele doua tari au avut discutii tensionate, in saptamanile anterioare, in incercarea de a debloca finantarea internationala pentru Grecia.
Berlin: Decizia in privinta Greciei apartine Eurogroup
Potrivit Financial Times, premierul elen a avertizat ca Grecia nu-si va putea plati datoriile ajunse la scadenta daca nu va primi ajutor. De cealalta parte, cancelarul german a spus, vineri, ca Atena nu va primi niciun ban fara a aplica reformele promise.
Pozitia Germaniei a fost sustinuta, duminica, si de ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos. “Nu se va exista o deblocare a banilor decat dupa ce Grecia trece testul aplicarii reformelor aprobate”, a spus demnitarul spaniol.
In legatura cu pretentiile ridicate de Grecia in ceea ce priveste reparatiile de razboi din partea Berlinului, un purtator de cuvant al ministrului german de Externe a precizat ca problema despagubirilor este “inchisa” pentru autoritatile germane, potrivit Reuters.
Steffen Seibert, purtator de cuvant al guvenului de la Berlin, a incercat sa calmeze asteptarile in privinta unei rezolvari a situatiei Greciei in aceasta seara, sustinand ca o decizie va fi luata de ministrii de Finante din Eurogroup, nu de catre premierul Tsipras si cancelarul Merkel.
“Grecia are o intelegere cu Eurogroup, nu un acord bilateral cu Germania. Daca va fi porezentata o lista scurta cu reformele pe care Atena le-a promis, aceasta va fi prezentata Eurogroupului, nu individual guvernelor( …) Bineinteles, va fi interesant pentru cancelar sa auda direct din gura premierului grec ce idei are”, a spus Steibert, citat de Reuters.
El a confirmat ca Angela Merkel a primit o scrisoare de la premierul elen in urma cu cateva zile, dar nu a facut comentarii legate de continutul acesteia.
Cat de mare este riscul ca Grecia sa ramana fara bani
Cotidianul german Frankfurter Allgemeine scria, ieri, ca Atena mai are doar doua saptamani pentru a-si convinge creditorii sa-i ofere o noua transa din imprumut, in caz contrar situatia devenind “critica”.
Si asta pentru ca, pe 9 aprilie, Grecia trebuie sa ramsurseze 465 de milioane de euro catre FMI, bani pe care Atena nu-I poate achita daca nu primeste o noua transa de la creditorii internationali.
Urmatoarele termene pentru achitarea datoriilor sunt in mai si in iunie, timp in care Grecia trebuyie sa mai “rostogoleasca” si datorii sau facturi mai mici in fiecare luna.
Premierul grec Alexis Tsipras a avertizat intr-o scrisoare trimisa cancelarului Angela Merkel ca Greciei ii va fi "imposibil" sa returneze creditorilor sai sumele pe care trebuie sa le achite in urmatoarele cateva saptamani, daca UE nu ii va acorda niciun fel de asistenta financiara pe termen scurt.
In scrisoarea obtinuta de Financial Times, Tsipras arata ca guvernul sau va fi obligat sa aleaga intre achitarea transelor din imprumutul luat in 2010 de la creditorii internationali si continuarea cheltuielilor sociale.
Premierul grec acuza Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ca a limitat capacitatea Greciei de a emite obligatiuni pe termen scurt, precum si autoritatile care supravegheaza programul de bailout incheiat in urma cu cinci ani pentru ca refuza sa acorde ultima transa din imprumutul de 240 de miliarde de euro.
Tsipras: Achitarea datoriei este imposibila fara deblocarea finantarilor externe
"Dat fiind ca Grecia nu are acces pe pietele financiare, si avand in vedere cresterile in decursul primaverii si verii a obligatiilor pe care le avem pentru plata datoriei... trebuie sa fie clar ca restrictiile speciale ale BCE, combinate cu intarzieri ale acordarii unor noi transe din pachetul de bailout fac imposibila pentru orice guvern achitarea datoriei", a aratat Tsipras in scrisoarea trimisa lui Merkel in 15 martie.
Ingrijorarile privind incapacitatea guvernului de a plati salariile si pensiile in aceasta luna, precum si posibilitatea ca Grecia sa ramana fara lichiditati pana la finalul lunii aprilie au crescut in ultima perioada, in lipsa unui acord definitiv intre guvernul de la Atena si creditorii sai externi.
"Prin aceasta scrisoare, te indemn sa nu permiti ca o problema mica de flux de capital si o anume inertie institutionala sa se transforme intr-o problema mare pentru Grecia si pentru Europa", a scris Tsipras in documentul adresat lui Merkel.
In urma intalnirii de saptamana trecuta dintre premierul grec si liderii europeni, Merkel a anuntat ca Grecia s-a angajat sa trimita "in curand" o lista cu reforme concrete catre creditorii sai internationali, pentru a grabi negocierile referitoare la rezolvarea problemei finantarii statului elen.
Potrivit intelegerii incheiate in luna februarie intre Grecia si creditorii sai, forma finala a listei cu reforme pe care guvernul elen urmeaza sa le adopte trebuie aprobata de creditorii externi pana la finalul lunii aprilie.
Tsipras a promis o noua lista cu reforme, in schimbul banilor de la FMI, UE si BCE
Cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat, saptamana trecuta, ca premierul grec, Alexis Tsipras, s-a angajat sa trimita "curand" o lista cu reforme concrete catre creditorii sai internationali, pentru a grabi negocierile referitoare la rezolvarea problemei finantarii statului grec, relateaza The Wall Street Journal.
Propunerile de reforma trebuie sa fie mai precise decat cele trimise anterior si sa prezinte modul in care guvernul de la Atena vrea sa atinga obiectivele convenite cu creditorii in cadrul acordului pentru pachetul de bailout, a spus Merkel.
"Luand in considerare modul in care a decurs discutia, sper ca lista de reforme va veni curand. Rezultatul negocierilor a fost ca vom continua asa cum am decis in 20 februarie", a afirmat Merkel.
La randul sau, presedintele Frantei, Francois Hollande, a afirmat ca "ceea ce doresc partenerii europeni este ca reformele sa fie in linie cu promisiunile facute in februarie", transmite Bloomberg.
Premierul Tsipras s-a aratat optimist in urma discutiilor cu liderii UE si a spus ca guvernul sau va putea sa puna in practica propriile reforme structurale. "Exista o confirmare a faptului ca toate partile sunt dispuse sa lucreze pentru a reda Greciei capacitatea de a accesa surse de finantare in cel mai scurt timp posibil", a declarat Tsipras.
Grecia sfideaza UE si adopta "legea saraciei"
Liderii Uniunii Europene s-au intalnit joi la summit-ul de la Bruxelles, unde au discutat si despre situatia Greciei. Potrivit intelegerii incheiate in februarie, forma finala a listei cu reforme pe care guvernul elen urmeaza sa le adopte trebuie aprobata de creditorii externi pana la finalul lunii aprilie.
Luna trecuta, ministrii de finante ai statelor din zona euro au ajuns la un acord cu guvernul de la Atena pentru prelungirea pachetului de ajutor financiar cu patru luni. In schimb, creditorii internationali au cerut Greciei sa implementeze mai multe reforme fiscale si economice in schimbul deblocarii de noi transe din imprumut, insa guvernul condus de Alexis Tsipras refuza sa accepte masuri austere.
Joi, parlamentul elen a adoptat un proiect de lege pentru sprijinirea categoriilor sociale defavorizate, in ciuda opozitiei creditorilor internationali.
Grecia a semnat in 2010 un acord de finantare in valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE si Fondul Monetar International, din care mai poate accesa o transa de 7,2 miliarde de euro. In prezent, datoria externa a Greciei este de aproximativ 315 miliarde de euro.
Pe acelasi subiect: