"Elefantul din camera": Grecia adopta legea saraciei si sfideaza creditorii. Germania, iritata: Daca gasesc oameni care sa le dea bani, atunci totul e in regula. Atena nu mai are timp
Parlamentul grec a adoptat legea saraciei, spre nemultumirea creditorilor straini ai tarii, relateaza Euronews. Persoanele nevoiase vor primi electricitate gratuit, iar aproximativ 300.000 de greci vor beneficia de vouchere pentru mancare. Actul normativ mai prevede acordarea unei alocatii de 220 de euro lunar pentru plata chiriilor unui numar de 30.000 de gospodarii, dar si alte masuri in vederea impiedicarii confiscarii imobilelor.
Textul ignora masurile de austeritate impuse de catre creditori. Valoarea totala a ajutoarelor se ridica la 200 de milioane de euro.
Partenerii europeni, care i-au cerut in mod repetat premierului sa mentina masurile de austeritate, pentru a putea plati datoriile de 240 de miliarde de euro, sunt exasperati. Cel mai vehement pare sa fie ministrul de finante german.
Wolfgang Schaeuble: "Dl. Tsipras a spus astazi ca programul de austeritate se va opri, iar acum au nevoie de mai multi bani. Daca gasesc oameni care sa le dea, atunci totul este in regula. Grecia nu mai are timp "
Premierul Alexis Tsipras a promis in campania electorala ca se va ocupa de ceea ce considera drept o "criza umanitara".
"Unii au tupeul sa vorbeasca despre actiuni unilaterale, iar unii de aici au repetat si ei acest lucru. Daca o fac pentru ca sa ne sperie, raspunsul este simplu, nu ne sperie si nu ne descurajeaza", a subliniat premierul, intr-un discurs in Parlament.
In pofida faptului ca economia greaca a inceput sa se redreseze, lucratorii umanitari sunt de acord asupra faptului ca situatia s-a inrautatit.
Somajul-record a crescut de patru ori numarul persoanelor nevoite sa supravietuiasca cu ajutorul bancilor alimentare, iar tuberculoza, eradicata in urma cu cateva zeci de ani, a reaparut.
Pierre Moscovici, comisarul european insarcinat cu Economia, a negat ca UE a incercat sa opreasca Atena sa adopte legea, in pofida faptului ca Guvernul elen a primit o scrisoare prin care era invitat sa se consulte mai intai cu creditorii.
Legea a fost adoptata cu o majoritate de voturi, chiar inaintea unei intalniri a premierului elen cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, in cadrul summitului de la Bruxelles, saptamana aceasta.
Se anunta, asadar, discutii tensionate la summitul, unde problema Greciei, desi nu a fost pusa pe agenda oficiala, va fi "elefantul din camera".
Martin Schulz: Unul din doi tineri greci este somer. Nu putem risca sa pierdem o generatie
Presedintele PE Martin Schulz a pledat joi, la Bruxelles, ca masurile europene privind Grecia sa vizeze somajul dramatic in randul tinerilor, unul din doi tineri greci fiind somer, apreciind ca nu este corect ca acestia sa plateasca cu sansele lor de viata pentru o criza pe care nu au cauzat-o.
Uniunea Europeana trebuie sa abordeze urgent problema somajului in randul tinerilor greci deoarece nu isi poate permite sa piarda o generatie, a avertizat Martin Schulz, la finalul primei zile a summitului UE.
Potrivit presedintelui PE, poporul grec a indurat dificultati sociale, iar forurile europene trebuie sa se gandeasca ce pot face pentru a le atenua, deoarece, in cazul in care structura sociala a unei societati devine fragila, aceasta amenința sa submineze increderea in institutiile democratice.
"Cel mai urgent trebuie sa se abordeze somajul dramatic in randul tinerilor din Grecia. Unul din doi tineri este somer. Pur si simplu nu e corect ca tinerii sa plateasca cu sansele lor de viata pentru o criza pe care nu au cauzat-o (…). Fac apel la Comisie si la colegii mei din Parlament, dar in mod special si urgent la Guvernul elen, sa convina rapid asupra masurilor necesare pentru ajutorarea acestor tineri. Va rog sa fiti pragmatici. Nu putem risca sa pierdem o generație", a declarat Schulz.
El a precizat ca a discutat, saptamana trecuta, cu premierul elen Alexis Tsipras despre necesitatea de a depasi situatia actuala din Grecia prin masuri pragmatice.
In opinia presedintelui PE, o astfel de masura ar fi alocarea unor fonduri prin Initiativa europeana privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor.
Schulz a explicat ca Greciei i-a fost alocata deja suma de 171,5 milioane de euro in cadrul acestei initiative, suma care va fi dublata de la Fondul Social European. Martin Schulz a subliniat ca Guvernul de la Atena va aloca 50 de milioane de euro pentru a lupta impotriva somajului in randul tinerilor din Grecia.
"Noi ar trebui sa adoptam rapid actuala revizuire a regulamentului YEI (Youth Employment Initiative) pentru a creste nivelul de prefinantare pana la 30%, care poate da un impuls pentru implementarea unor programe in teren. Doua programe care vor ajunge la 20.000 de tineri greci sunt gata pentru a fi puse in aplicare, si anume «Voucherul schema tinerilor" si «Programul de intervenție integrata»", a mai spus Schulz.
Grecia se afla in continuare in disputa cu creditorii sai internationali cu privire la conditiile de prelungire a planului de salvare urias de care beneficiaza, iar zona euro cere Atenei sa se angajeze la taieri suplimentare de cheltueili pentru a primi imprumuturile.
Relatiile dintre Atena si Bruxelles s-au deteriorat in mod semnificativ dupa venirea la putere a stangii radicale.
In contextul in care Grecia nu are acces, in prezent, pe piata bancara, exista ingrijorari ca Atena ar putea ramane curand fara bani.