"Voi sluji intotdeauna Grecia si interesul poporului grec", a declarat Tsipras, care purta un costum bleumarin, fara cravata, intr-o ceremonie civila de prestare a juramantului, o premiera in Grecia, o tara ortodoxa, in care aceasta are de obicei un caracter religios, potrivit unor imagini difuzate de postul public de televiziune Nerit.
"Ne asteapta un drum greu", a declarat Tsipras, intr-o scurta conversatie cu seful statului.
Inainte sa depuna juramantul, Tsipras l-a informat pe seful statului ca a ajuns la un acord cu partidul suveranist Grecii Independenti (Anel), care a obtinut 13 mandate de deputat, in vederea formarii unui guvern.
Imediat dupa ceremonie, Alexis Tsipras s-a dus sa reculeaga la zidul executatilor de la Kesariani, o comuna de langa Atena, unde 200 de comunisti au fost executati, in 1944, de catre nazisti.
Syriza, care a obtinut 149 din cele 300 de mandate in Parlament, cu 36,34% din sufragii, este primul partid din Europa care ajunge la putere si contesta in mod deschis politicile de austeritate promovate de catre Germania. Syriza sustine, de asemenea, o reducere a datoriei grecesti, provocand rezistenta in randul creditorilor tarii - UE si FMI.
Pietele financiare au fost calme dupa alegerile din Grecia, iar euro a inceput sa creasca usor, dupa ce in timpul noptii se prabusise la un nou minim fata de dolar.
Conform rezultatelor partiale, partidul Noua Democratie (centru-dreapta), condus de premierul Antonia Samaras, a obtinut 28,48%. In aceasta situatie, Syriza va avea 148 de locuri in Parlament, majoritatea absoluta fiind de 151.
Formatiunea neonazista Zori Aurii este pe locul al treilea, cu 6,39% din sufragii, respectiv 17 locuri in noul Legislativ. Miscarea de centru-stanga Potami a primit 5,77% din voturi (16 locuri), iar socialistii (PASOK), 4,9% (13 locuri).
Premierul in functie al Greciei, Antonis Samaras, a recunoscut victoria in alegeri a partidului de extrema-stanga Syriza, afirmand ca respecta decizia poporului grec.
"Felicitari", a transmis Antonis Samaras dupa anuntarea rezultatelor partiale, care confera partidului radical Syriza un avans de 7 procente in fata formatiunii de centru-dreapta Noua Democratie.
"Poporul grec a vorbit, iar noi ii respectam decizia", a continuat Samaras. "Eu predau o tara care este pe cale sa iasa din criza, care este membra a Uniunii Europene si a zonei euro; sper ca viitorul guvern va pastra aceste realizari", a spus Samaras.
"Politica are bucurii si necazuri", a raspuns Alexis Tsipras, liderul Syriza, multumindu-i pentru felicitari. "Poporul grec a facut istorie, a lasat in urma austeritatea. Vom negocia cu creditorii internationali o noua solutie pentru Grecia si pentru Europa", a afirmat Tsipras.
Angela Merkel se asteapta ca noul Guvern grec sa respectele angajamentele tarii
Cancelarul german, Angela Merkel, se asteapta ca noul Guvern grec sa respecte angajamentele pe care si le-a asumat tara, a declarat luni un purtator de cuvant, dupa victoria, in Grecia, a partidului radical de stanga Syriza, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Casa Alba a anuntat, totodata, ca se asteapta la o cooperare "stransa" cu noul Guvern grec, in urma victoriei partidului radical de stanga Syriza la alegerile legislative de duminica.
"Felicitam Grecia pentru buna desfasurare a alegerilor legislative", a declarat Mark Stroh, purtatorul de cuvant al Consiliului de securitate nationala, cabinetul de politica externa al presedintelui Barack Obama, aflat in prezent intr-o vizita in India. "Speram sa cooperam strans cu noul Guvern", a adaugat el.
Euro a coborat la un nou minim al ultimilor 11 ani fata de dolar, dar a inceput saptamana pe apreciere
Euro a coborat luni la un nou minim al ultimilor 11 ani fata de dolar, in conditiile in care partidul anti-austeritate Syriza a castigat alegerile parlamentare din Grecia, ceea ce deschide calea unei posibile confruntari dintre Grecia si institutiile internationale, relateaza
Bloomberg.
Moneda europeana se tranzactiona la 1,1203 dolari pe unitate la 7:22 la Londra (9:22 ora Romaniei), dupa ce a coborat pana la 1,1098 dolari pe unitate, consemnand cel mai jos nivel din luna septembrie 2003 pana in prezent.
Euro s-a depreciat cu 5,9% fata de dolar in ultima luna, avand cea mai slaba evolutie dintre zece monede analizate de Bloomberg.
"Credem ca acest rezultat va readuce o volatilitate crescuta pe piata. Consideram ca iesirea Greciei din zona euro este foarte putin probabila sau posibila", a afirmat Ben Pedley, director al diviziei de investitii al HSBC Private Bank din Hong Kong.
Costurile de imprumut ale Greciei au crescut luni, in urma anuntarii rezultatelor alegerilor. Randamentul obligatiunilor guvernamentale pe 10 ani au crescut cu 23 de puncte de baza, adica aproape un sfert de punct procentual, la 8,733%, potrivit platformei de trading electronic Tradeweb.
Benoit Coeure, membru in conducerea executiva a BCE, a declarat luni ca institutia nu va fi de acord cu o reducere a datoriei Greciei si ca guvernele europene trebuie sa implementeze reforme, pentru a-si consolida bugetele nationale.
De altfel, mai multi oficiali europeni, printre care si ministrul de finante din Germania, Wolfgang Schaeuble, au avertizat inaintea alegerilor ca nu vor fi de acord ca Grecia sa nu isi respecte angajamentul de a returna imprumutul de 240 de miliarde de euro luat de la Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
Potrivit consilierilor lui Tsipras pe teme financiare, una din primele actiuni pe care Tsipras le va intreprinde in calitate de prim-ministru va fi sa renegocieze datoriile pe care Grecia le are catre BCE, UE, FMI si alti investitori, datorii care in prezent se ridica la peste 312 miliarde de euro.
Deprecierea monedei europene si nesiguranta din zona euro cauzate de castigarea alegerilor din Grecia de catre Syriza au determinat si o scadere a preturilor petrolului. Cotatia petrolului Brent cu livrare in luna martie a coborat luni cu 44 de centi, la 48,35 de dolari pe baril, la 04:42 (06:42 ora Romaniei), in timp ce pretul petrolului West Texas Intermediate a scazut la minimul ultimilor aproape sase ani, la 45,02 dolari barilul, potrivit
Reuters.
Actiunile europene au deschis in scadere usoara
Principalele actiuni europene au deschis tranzactiile de luni in coborare, dupa cea mai buna performanta saptamanala din decembrie 2011 pana in prezent, dupa ce partidul ostil politicii de austeritate Syriza a castigat alegerile parlamentare din Grecia, relateaza Bloomberg.
Indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 0,3%.
Indicele a urcat cu 1,7% in sedinta de tranzactionare de vineri, la cel mai ridicat nivel din decembrie 2007, iar pe ansamblul saptamanii, acesta a crescut cu 5,1%, pe fondul optimismului ca masurile Bancii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichiditatilor vor stimula economia zonei euro.
Actiunile grupului Aer Lingus au urcat cu 3%, dupa ce compania International Consolidated Airlines a inaintat o oferta imbunatatita pentru preluarea operatorului aerian irlandez, potrivit unei persoane apropiate situatiei.
Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a coborat cu 0,3%, FTSE 100 (Londra), cu 0,6%, iar DAX (Frankfurt), cu 0,5%.
Ce inseamna rezultatul alegerilor din Grecia pentru zona euro
Dupa lansarea, intr-un final, a mult asteptatelor masuri monetare de relaxare cantitativa, Banca Centrala Europeana se confrunta acum cu o noua problema, in contextul in care Grecia analizeaza posibilitatea renegocierii datoriilor catre creditori, inclusiv catre BCE, relateaza CNBC, potrivit Mediafax.
Potrivit consilierilor lui Tsipras pe teme financiare, una din primele actiuni pe care Tsipras le va intreprinde in calitate de prim ministru va fi sa renegocieze datoriile pe care Grecia le are catre BCE, UE, FMI si alti investitori, datorii care in prezent se ridica la peste 312 miliarde de euro. Posibila mutare, fara precedent, starneste deja reactii din partea politicienilor si bancherilor.
In ceea ce priveste BCE, statul elen datoreaza institutiei 27 miliarde de euro, deoarece BCE a cumparat, in 2010 si 2011, obligatiuni guvernamentale elene pentru a reduce nivelul randamentelor si a ajuta tara sa se imprumute mai ieftin pe pietele internationale.
"Exista linii care pur si simplu nu pot fi trecute, in special pentru BCE", a spus Doug Rediker, analist la International Capital Strategies.
Insa partidul Syriza ramane ferm pe pozitii: "mandatul partidului este de a renegocia acordul", a declarat Yanis Varoufakis, fost profesor de economie la Universitatea din Texas, care se auto caracterizeaza drept "maxist liberal" si care ar putea prelua portofoliul Finantelor.
"Grecia a intrat in faliment in 2010 iar Europa, in infinita sa intelepciune, a incercat sa rezolve problema insolventei asezand cel mai mare imprumut din istorie pe umerii slabiti ai statului grec falimentar", a spus Varoufakis, mentionand ca Grecia nu are cum sa isi plateasca toate datoriile.
Syriza cere BCE sa imprumute Grecia cu dobanda zero
Echipa de economisti a Syriza doreste sa obtina de la BCE o reducere drastica a datoriilor Greciei, propunand, printre altele, un schimb de obligatiuni.
"BCE poate face multe lucruri. Una dintre solutii ar fi schimbul de obligatiuni", a declarat pentru CNBC John Milios, membru in partidul de extrema stanga.
Potrivit lui Milios, in schimbul obligatiunilor elene detinute de BCE, institutia bancara ar putea primi de la autoritatile din Atena o noua serie de obligatiuni, de data aceasta cu un cupon de 0%. Cu alte cuvinte, obligatiunile ar oferi BCE dobanda 0 pe toata durata detinerii, care, in acest caz, ar fi indefinita. Astfel de titluri sunt numite, ironic, drept "hartie pentru tapet" in cercurile bancare.
Milios insista ca BCE si-ar primi pana la urma banii pe obligatiuni, dar peste 58 de ani, dupa ce economia Greciei se va fi redresat suficient iar nivelul datoriei va fi redus la 20% din PIB, de la 174% din PIB in prezent.
Deocamdata planurile Syriza sunt doar teoretice, iar reprezentantii BCE au refuzat sa faca comentarii pe tema situatiei din Grecia pana dupa alegerile de duminica.
Mai multi oficiali UE, printre care ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble si omologul sau olandez Jeroen Dijsselbloem, au avertizat in ultimele zile Grecia in privinta riscurilor la care statul se expune in cazul in care deviaza de la programul economic si fiscal agreat cu Troica creditorilor.
Mai mult, un eventual esec al Greciei de a continua reformele va duce la excluderea statului de pe lista tarilor eligibile pentru accesarea de finantari de la Banca Centrala Europeana prin noul program de achizitii de active din zona euro, program a carui valoare totala este de aproape 1.100 miliarde de euro si care include cumpararea de obligatiuni guvernamentale.
Programul de sustinere financiara al Greciei expira la sfarsitul lunii februarie, iar guvernul va ramane fara bani pana in iunie, in lipsa unui nou ajutor, au declarat in aceasta luna doi oficiali.