Germania respecta alegerea democratica a grecilor si "obiectivul nostru este mentinerea Greciei in zona euro", a declarat Sigmar Gabriel. 

"Dar trebuie respectat un principiu al corectitudinii fata de poporul nostru, fata de oamenii din Germania si din Europa care au fost solidari cu Grecia, oferind ajutor din anul 2010. Echitatea si solidaritatea trebuie sa mearga in ambele sensuri", a pledat Sigmar Gabriel. 

Cancelarul Angela Merkel i-a urat "forta si succes" noului premier grec de extrema-stanga, Alexis Tsipras, subliniind ca asuma "o responsabilitate mare". 

Partenerii social-democrati de guvernare din Germania nu au avut inca o pozitie oficiala privind alternanta politica din Grecia. Reactia lui Sigmar Gabriel este mai putin concilianta decat cea a socialistilor francezi, care au anuntat ca "au multe lucruri in comun" cu partidul de extrema-stanga Syriza, castigator in scrutinul parlamentar din Grecia. 

Alexis Tsipras s-a declarat dispus sa isi verse "sangele" pentru restabilirea "demnitatii grecilor", dand asigurari totusi ca nu vrea "o ruptura dezastruoasa reciproca" de partenerii europeni.