Seful Guvernului a obtinut, fara surprize, voturile a 162 dintre cei 299 de deputati prezenti si a pledat pentru un plan alternativ in vederea redresarii economiei tarii.

Actualul plan de ajutor se incheie la sfarsitul lunii, iar Atena va trebui sa gaseasca 17 miliarde de euro pana la sfarsitul lui august pentru a evita deficitul de plati.

Noul Guvern a obtinut fara probleme votul Parlamentului, dar adevaratele provocari abia acum urmeaza: sa-si tina promisiunile pe plan intern si sa negocieze sub o presiune puternica cu creditorii internationali, comenteaza Euronews, preluat de Mediafax.

Citeste si: Grecia, dispusa la compromis inainte intalnirea cu creditorii institutionali. “Partea elena realizeaza ca situatia e mai grava decat s-a asteptat”

Cu aceasta ocazie, Alexis Tsipras a ridicat tonul la Germania inaintea unei reuniuni cruciale a Eurogroup, care va avea loc miercuri. "Domnul Schaeuble si domnul Samaras ne-o pot cere in orice fel, dar noi nu vom solicita o extindere a planului de ajutor pentru Grecia. Cat timp vom avea sprijinul poporului, nu vom ceda in fata santajului si nu ne va fi teama de nimeni", a declarat el, facand referire la ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, si la fostul premier grec Antonis Samaras.

Tsipras a acuzat Germania ca ii cere Greciei "lucruri irationale". El si-a incheiat insa discursul exprimandu-si "speranta ca va fi gasit un acord cu partenerii europeni".

La randul sau, ministrul Securitatii sociale a amintit unitatea majoritatii si dorinta sa de a merge inainte cu programul sau.

In schimb, opozitia conservatoare, desi si-a exprimat speranta ca noul Guvern va avea succes, s-a declarat pesimista.