Autoritatile de la Atena au nevoie rapid de un acord in conditiile in care la sfarsitul lunii martie ajung la maturitate obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro si spera ca discutiile sa fie finalizate in aceasta saptamana.

Negociatorul sef din partea bancilor si asiguratorilor, Charles Dallara, se va intalni in seara zilei de joi cu premierul Lucas Papademos, dupa discutii la nivel de experti.

Pe de alta parte, directorul general al FMI, Chirstine Lagarde, a exercitat presiuni, miercuri, asupra Bancii Centrale Europene (BCE), afirmand ca creditorii publici ai Greciei ar trebui la randul lor sa suporte pierderi legate de datoriile elene, daca creditorii privati nu vor avea o contributie suficienta la acest proces.

Bancile vor ca si alti finantatori ai Greciei, in special BCE, care este cel mai mare creditor individual al autoritatilor de la Atena, sa participe la procesul prin care obligatiunile actuale vor fi schimbate cu altele cu valoare mai mica. In urma acestui schimb, datoriile Greciei ar trebui sa scada cu 100 de miliarde de euro, de la 350 de miliarde de euro.

Principalul subiect divergent este dobanda noilor obligatiuni. Creditorii privati vor un cupon de 4%, in timp ce tarile din zona euro sustin ca dobanda trebuie sa fie suficient de mica pentru a permite scaderea datoriilor de la 160% din PIB in prezent la 120% pana in 2020.