Olanda vrea ca Grecia sa fie lasata sa intre in default dezordonat. Ce ar insemna acest lucru pentru zona euro
Ministrul olandez de Finante, Jan Kees de Jager, nu a exclus luni ca Grecia sa fie lasata sa intre intr-un default dezordonat, in cazul in care autoritatile elene si creditorii privati nu vor ajunge rapid la un acord de reducere a datoriilor, transmite AFP.
"Asa cum stiti, nu ne opunem unui eveniment de credit individual. Nu am fost niciodata impotriva", a afirmat luni de Jager, cu ocazia unei reuniuni cu omologii sai din zona euro, de la Bruxelles.
Un "eveniment de credit" are loc atunci cand o tara se afla intr-o situatie de default (incetare de plati) care antreneaza activarea contractelor de asigurari cunoscute sub numele de CDS-uri (credit default swap).
In cazul Greciei se va ajunge la aceasta situatie daca autoritatile nu vor incheia rapid un acord cu creditorii privati pentru reducerea voluntara a datoriilor, printr-un schimb de obligatiuni. De acest acord depinde aprobarea unui nou program de sprijin de 130 de miliarde de euro, in conditiile in care Grecia trebuie sa rascumpere pana la sfarsitul lui martie obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.
"Ceea ce conteaza este sa se atinga un nivel sustenabil al datoriilor. Daca va fi pe baza de voluntariat, foarte bine, dar aceasta nu a fost solicitarea noastra principala", a spus oficialul olandez, adaugand ca nu crede ca cineva vrea cu adevarat reducerea cu 70% a valorii obligatiunilor detinute.
Initial, creditorii privati ai Greciei ar fi urmat sa suporte pierderi de 50% legate de detinerile de obligatiuni elene. Ulterior, negociatorii greci, sustinuti de FMI, au insistat pentru concesii mai mari, cifra evocata fiind de 70%.
Neintelegerile dintre cele doua parti se refera la dobanzile care vor fi acordate pentru noile obligatiuni acordate bancilor in schimbul celor vechi.
Pe acelasi subiect: