"Traversam o perioada critica, un climat de instabilitate si insecuritate legata de viitorul Europei si implicit al Portugaliei", a afirmat Coelho in Parlament, transmite AFP.

El s-a referit la noi probleme venite din Grecia si din partea "unei agentii de rating".

Standard&Poor’s a retrogradat recent ratingul a noua tari din zona euro, intre care cel al Portugaliei, care a fost redus cu doua trepte, de la "BBB-" la nivelul speculativ "BB". Decizia este considerata nejustificata de catre guvernul portughez.

Portugalia este a treia tara din zona euro dupa Grecia si Irlanda care a fost nevoita anul trecut sa ceara ajutor financiar exceptional si a obtinut de la Uniunea Europeana si FMI 78 de miliarde de euro in schimbul unui vast program de austeritate si reforme.

Reuters comenteaza ca autoritatile portugheze au convenit in aceasta saptamana o reforma ambitioasa a legislatiei muncii si au efectuat o vanzare de titluri de 2,5 miliarde de euro, cea mai mare de dupa acordul de salvare, dar dificultatile prin care trece tara se amplifica.

Rezultatele obtinute de guvernul de la Lisabona sunt umbrite de cresterea rapida a temerilor de pe pietele financiare ca Portugalia ar putea fi urmatoarea candidata la default dupa Grecia.