Liderii UE au hotarat ca Grecia trebuie sa plateasca. Nu ii va fi stearsa nicio datorie
Ministrii de Finante din zona euro au respins oferta creditorilor privati ai Greciei pentru reducerea datoriilor statului elen, drept insuficienta, si au cerut autoritatilor de la Atena sa faca noi economii bugetare, sporind astfel riscul de intrare in default a tarii, informeaza Reuters.
La reuniunea de la Bruxelles, ministrii au spus ca nu pot accepta solicitarea detinatorilor privati de obligatiuni elene pentru un cupon (dobanda) de 4% care sa fie aplicat noilor obligatiuni pe termen lung, care ar urma sa fie emise in schimbul celor actuale in cadrul planului de reducere a datoriilor Greciei.
Bancile si alte institutii financiare private, reprezentate de Institutul pentru Finante Internationale (IFI) sustin ca dobanda de 4% este nivelul minim pe care il pot accepta pentru reducerea cu 50% a valorii nominale a datoriilor elene.
Grecia poate accepta un cupon de maxim 3,5%, iar ministrii de Finante din zona euro au sustinut pozitia autoritatilor de la Atena ca si cea a FMI.
Obiectivul negocierilor este reducerea datoriilor Greciei cu circa 100 de miliarde de euro, de la 350 de miliarde de euro, astfel incat ponderea lor in PIB sa scada de la 160% in prezent la 120% pana in 2020. Dezacordul amplifica riscul esuarii negocierilor de reducere a datoriilor, care ar avea un impact sever asupra pietelor financiare.
Ministrii cer totodata autoritatilor din Grecia si troicii formate din FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE) sa se puna de acord in privinta principalilor parametrii ai unui nou program de ajustari bugetare, a anuntat Jean-Claude Juncker, seful Eurogroup, la incheierea reuniunii de la Bruxelles.
Obiectivul este ca Grecia sa isi poata respecta angajamentele referitoare la deficitul bugetar, in conditiile in care veniturile din 2011 au fost cu 1,7% sub obiectivul fixat.
Comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a solicitat la randul sau Greciei sa accelereze reformele structurale pentru consolidarea economiei si revenirea la crestere.
Citeste si: