"Cele doua parti se apropie de o intelegere. Noile obligatiuni vor avea probabil o maturitate de 30 de ani si o periaoda de gratie de 10 ani. Cuponul mediu va fi de circa 4%", a spus sursa, apropiata discutiilor, dupa o intalnire intre Institutului pentru Finante Internationale, Charles Dallara, cu premierul elen, Lucas Papademos, si ministrul de Finante, Evangelos Venizelos.

Schimbul de obligatiuni, prin care creditorii privati accepta reducerea valorii nominale a obligatiunilor detinute in prezent, are rolul sa taie cu aproximativ 100 de miliarde de euro datoriile de 350 de miliarde de euro ale Greciei.

Statul elen si creditorii trebuie sa ajunga la un acord in urmatoarele zile, pentru ca Grecia sa poata primi un nou ajutor financiar inainte de sfarsitul lui martie, cand ajung la maturitate obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.

Chiar daca acordul va fi incheiat rapid, este nevoie de mai multe saptamani pentru deblocarea de fonduri din noul program de sprijin de 130 de miliarde de euro convenit in octombrie.

Ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, a declarat in Parlamentul elen ca acordul referitor la schimbul de obligatiuni trebuie stabilit pana vineri dupa-amiaza si oficializat inainte de o intalnire de luni a ministrilor de Finante din zona euro.

Citeste si:

UE da amenzi usturatoare tarilor care depasesc deficitul stabilit la nivel european. Romania ar putea fi sanctionata cu 130 mil. euro