Procedura a fost deschisa pe 25 mai pentru "fals si uz de fals" si "falsificare de certificate", a precizat pentru AFP o sursa judiciara vineri, fara sa ofere alte detalii cu privire la invinuirile care i se aduc lui Strauss-Kahn.

Serge Berrebi, care lupta de 25 de ani pentru a recupera milioane de euro dupa ce a fost "spoliat" de o intreprindere din Congo, a depus plangere pe 21 octombrie 2011 la Parchetul din Paris, care si-a declinat competenta in favoarea Parchetului din Grass (sud). Politia l-a audiat la 11 iulie.

Cazul vizeaza conditiile in care datoria statului Congo a fost stearsa in 2010 in cadrul initiativei in favoarea statelor sarace foarte indatorate (PPTE) la Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM).

Una dintre conditiile acestei stergeri a datoriilor era ca statul african sa isi fi solutionat, in prealabil, datorii comerciale private, printe care si cea fata de reclamant. Insa, in opinia acestuia, documente falsificate depuse la FMI ar fi facut ca aceasta creanta sa dispara.

Potrivit unei surse apropiata de dosar, exista suspiciuni "cu privire la complicitatea autoritatilor congoleze. Exista anomalii pentru care nu au existat niciodata explicatii". "Pornind de aici, orice ipoteza este deschisa. Insa dosarul pune o problema de imputabilitate. Directorul FMI are o imunitate, dar care nu acopera toti agentii si decidentii institutiei".

Intrebat de AFP, FMI a raspuns ca nu este la curent si ca va consulta serviciul juridic.

Dominique Strauss-Kahn, in varsta de 62 de ani, urma sa devina prinicpalul candidat al stangii in alegerile prezidentiale din aprilie-mai 2012 in Franta, cand acuzatii de agresiune sexuala si tentativa de viol, formulate de o camerista de la un hotel din Manhattan au condus la arestarea sa la New York, pe 14 mai 2011 si l-au constrans sa renunte la candidatura.

In plus, DSK este inculpat de catre justitia franceza pentru proxenetism in forma agravanta, in cadrul unei retele organizate, intr-un caz cunoscut dupa numele hotelului Carlton din Lille.