El a fost convocat marti, la ora 09.00 (10.00 ora Romaniei) pentru a fi audiat intr-o fosta cazarma a jandarmeriei din Lille, a adaugat aceasta sursa, confirmand o informatie aparuta in cotidianul regional La Voix du Nord.

Fostul ministru socialist poate fi asistat de un avocat in cadrul mentinerii sale in custodia politiei, care poate dura pana la 48 de ore, a precizat o sursa apropiata dosarului. Convocarea a ajuns la sfarsitul saptamanii la domiciliul din Paris al lui Dominique Strauss-Kahn.

Numele fostului favorit in cursa pentru alegerile prezidentiale franceze a fost citat in urma cu mai multe luni in acest dosar de proxenetism si abuz de bunuri sociale care implica oameni de afaceri si politisti. Mai multe persoane au fost inculpate in acest caz.

DSK a cerut in mai multe randuri sa fie audiat, pentru a se putea apara, in acest dosar. El ar putea fi audiat ca martor sau plasat in custodia politiei de anchetatori, avand in vedere elementele impotriva lui din acest dosar.

Fostul director al FMI si-a exprimat dorinta de a fi audiat inca de la jumatatea lui octombrie, pentru a pune capat a ceea ce el califica drept "insinuari si extrapolari hazardate" si "rau-voitoare". In noiembrie, avocatii sai au denuntat un "veritabil linsaj mediatic".

Cotidianul britanic The Sun scria, in noiembrie, ca Dominique Strauss-Kahn a intretinut relatii sexuale cu numeroase adolescente, unele avand chiar varste de 15 ani, bazandu-se pe declaratiile unei dame de companie din Lille. Fostul director al FMI era acuzat ca a participat la cel putin 11 petreceri cu dame de companie in ultimii ani.

"Dominique Strauss-Kahn ceruse o noua serie de partenere. In serile in care ne intalneam, practic avea relatii sexuale cu toate fetele", afirma Florence, o dama de companie in varsta de 30 de ani.

Potrivit procurorilor francezi, unele dintre fetele cu care se intalnea DSK aveau chiar si doar 15 ani. Florence sustine ca ea si alte prostituate l-au insotit pe DSK la Washington si la alte petreceri organizate in Franta.

La 14 mai 2011, Strauss-Kahn a fost arestat pe aeroportul JFK din New York, dupa ce a fost denuntat de camerista Nafissatou Diallo, originara din Guineea, care il acuza ca a violat-o la hotelul Sofitel din Manhattan.

Justitia americana a anuntat in 23 august ca abandoneaza procedura penala impotriva lui Dominique Strauss-Kahn, datorita lipsei de credibilitate a declaratiilor cameristei.

In acest interval, Dominique Strauss-Kahn a demisionat de la sefia FMI, fiind inlocuit cu fostul ministru de Finante francez, Christine Lagarde.

Presa franceza a speculat, la momentul arestarii lui Strauss-Kahn, ca totul este o inscenare care sa salbeasca din puterea pe care acesta o avea in fruntea unei institutii cu rol cheie in salvarea tarilor cu dificultati financiare, cauzate de criza economica.

Alte voci au speculat ca atacul ar fi fost orchestrat de catre presedintele francez Nicholas Sarkozy, amenintat de notorietatea tot mai mare a lui Strauss-Kahn, care se pregatea sa-si anunte candidatura la presedintie, la alegerile de anul viitor.