Varoufakis si premierul Alexis Tsipras se afla, incepand de duminica, intr-un turneu european, in cadrul caruia sunt programate o serie de intalniri cu reprezentanti ai mai multor guverne, pentru a explica pozitia noii puteri de stanga din Grecia si pentru a cauta sustinatori in vederea unei renegocieri a datoriei publice, care in prezent se ridica la circa 315 miliarde euro.

Miercuri, Tsipras s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar Varoufakis a avut o intrevedere "fructuoasa" cu Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, potrivit Reuters.

Varoufakis a propus oficialilor europeni si FMI inlocuirea obligatiunilor guvernamentale detinute in prezent de creditorii internationali, fie cu unele al caror randament variaza in functie de evolutia economica a tarii, fie cu asa-numitele titluri "perpetue", care nu au o data de maturitate si al caror pret fluctueaza odata cu modificarea dobanzilor pe termen lung.

Propunerea lui Varoufakis a fost intampinata cu scepticism de guvernele din zona euro, desi pietele au reactionat favorabil la ceea ce pare a fi o schimbare de ton raportat la declaratiile guvernului elen de dupa alegerile din ianuarie, din care reiesea ca Grecia este ostila unor noi negocieri cu troica creditorilor, formata din Uniunea Europeana, BCE si FMI.

Indicele ASE al bursei din Atena a urcat marti cu 11%, dupa o crestere de 4,6% in ziua anteriorara, inregistrand cea mai buna evolutie pe parcursul a doua sedinte din ultimii 24 de ani.

Miercuri, Grecia a atras 812,5 milioane de euro din vanzarea de certificate de trezorerie pe sase luni, la un randament anual de 2,75%, in urcare fata de randamentul de 2,3% obtinut la precedenta licitatie in ianuarie.

Potrivit ministrului grec, datoria actuala a tarii ar urma sa fie impartita in mai multe transe, BCE urmand sa isi primeasca banii in "totalitate si la termenul convenit". Datoria Greciei catre BCE este de aproximativ 27 miliarde de euro.

"Propunerea noastra este ca celelalte transe, catre FMI si alte tari, sa fie inlocuite cu noi obligatiuni la dobanda de pe piata, care in prezent este foarte mica, insa cu o conditie: vom incepe sa facem platile odata ce Grecia inregistreaza crestere economica robusta", a spus Varoufakis intr-un interviu publicat miercuri de La Repubblica.

Ministrul s-a aratat increzator ca FMI va accepta extinderea imprumutului semnat cu Grecia.

"Nu vad de ce nu ar accepta prelungirea acordului, cel putin pana la finele anului, asa cum s-a intamplat in situatii similare", a declarat Varoufakis.

Joi, Varoufakis se va intalni in Berlin cu omologul sau german Wolfgang Schauble.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Germania se asteapta ca negocierile cu Grecia sa treneze pana la incheierea actualului program de sprijin, la sfarsitul lunii februarie, si este pregatita sa joace un joc al asteptarii pana in aprilie sau mai, cand statul elen va ramane fara lichiditati.