Varoufakis a propus introducerea a doua noi tipuri de obligatiuni, si anume cele al caror randament variaza in functie de evolutia economica si cele numite "perpetue", care nu au o data de maturitate si al caror pret fluctueaza odata cu modificarea dobanzilor pe termen lung.

Ministrul grec de Finante vrea ca Grecia sa incheie confruntarea cu creditorii sai, Uniunea Europeana, Banaca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

"Ce le voi spune partenerilor nostri este ca vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune «Ajutati-ne sa ne reformam tara si lasati-ne spatiul fiscal pentru a face asta, altfel vom continua sa ne sufocam si vom deveni o Grecie deformata, nu reformata»", a afirmat Varoufakis.

Ministrul de finante a declarat ca guvernul va mentine un excedent bugetar primar curpins intre 1 si 1,5% din produsul intern brut, chiar daca Syriza, partidul care conduce coalitia de guvernare, nu-si va respecta angajamentele luate in campania electorala privind dimensiunea cheltuielilor bugetare.

De altfel, Christian Noyer, membru al Consiliul Guvernatorilor BCE, a afirmat ca Grecia ar putea reduce datoria publica prin cresterea economiei nationale, subliniind ca forta de munca a tarii este slab folosita si ca guvernul ar trebui sa asigure o mai buna colectare a taxelor.

In acest sens, Varoufakis a afirmat ca guvernul va lupta impotriva evaziunii fiscale si ca ii are in vizor pe grecii bogati care nu au platit in mod corect taxele pe care trebuia sa plateasca in timpul celor sase ani de recesiune economica.

Ministrul grec de Finante a inceput duminica la Paris un turneu european, in cadrul caruia se va intalni cu reprezentanti ai mai multor guverne europene, pentru a explica pozitia noii puteri de stanga din Grecia si pentru a cauta sustinatori in vederea unei renegocieri a datoriei publice.

Citeste si: Analist: Grecii, 0 sanse sa supravietuiasca in zona euro in lipsa competitivitatii. Varoufakis: Grecia a trait de la o transa de imprumut la alta. Am ajuns ca niste dependenti de droguri. Vrem sa punem capat