"Trebuie sa gasim rapid o alternativa (la vizitele de evaluare - n.r.)", au declarat sursele mentionate, citate de cotidianul german Handelsblatt. 

Potrivit acestora, presedintele CE, Jean-Claude Juncker, vrea sa reformeze activitatea troicii si ar putea elimina misiunile de evaluare in Grecia, cu conditia ca tara sa respecte masurile agreate in cadrul programului de finantare.

De asemenea, autoritatile de la Berlin ar fi de acord, in principiu, cu modificarea unor termeni inclusi in acordurile de finantare dintre troica si Grecia si cu stabilirea unor tinte economice si fiscale mai putin rigide. 

Juncker si-a exprimat simpatia pentru intentia guvernului grec de a majora salariul minim pe economie, dar s-a declarat impotriva stergerii unei parti din datoria Greciei catre creditori. 

Grecia a obtinut din 2010 sustinere financiara de 240 de miliarde de dolari, acordata de troica creditorilor in schimbul unor masuri dure de austeritate si de reforma. 

Guvernul elen a anuntat saptamana trecuta ca vrea sa obtina rapid adoptarea unei legi menite sa imbunatateasca nivelul de trai al grecilor, in special prin cresterea salariului minim si prin anularea obligatiei mobilitatii in serviciile publice, impusa de creditorii tarii. 

De asemenea, guvernul condus de Alexis Tsipras a angajat banca de investitii Lazard pentru consultanta in domeniul administrarii datoriei publice, semn ca tara va continua sa preseze pentru o restructurare a datoriilor externe, in pofida opozitiei oficialilor UE. 

Referindu-se la criza din Grecia, presedintele SUA Barack Obama a declarat ca "nu se poate continua sa se faca presiuni asupra unor tari care sunt in plina recesiune" si a facut apel la gasirea unui plan care sa conduca la cresterea economiei elene.