Grecia nu va intra in faliment la sfarsitul lunii februarie, pentru ca are resurse sa reziste dincolo de aceasta data, iar Germania este dispusa sa astepte pana cand necesarul de finantare va deveni stringent, pentru a-si intari pozitia in negocieri, a spus sursa, citata de Bloomberg.

Cancelarul german Angela Merkel analizeaza inca intentiile premierului elene Alexis Tsipras, a adoptat o pozitie ferma si vrea sa evite sa intre intr-un duel cu acesta, a spus o alta sursa. Pana in prezent, niciun membru al guvernului german nu s-a intalnit cu Tsipras.

De cealalta parte, Grecia pare sa dea deja inapoi in privinta cererii de restructurare a datoriilor. Guvernul grec nu va mai continua sa ceara stergerea datoriei publice a tarii, care se ridica in prezent la 315 miliarde euro, si propune inlocuirea actualelor obligatiuni cu unele corelate cu evolutia economiei elene, a declarat Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante.

Varoufakis a propus introducerea a doua noi tipuri de obligatiuni, si anume cele al caror randament variaza in functie de evolutia economica si cele numite "perpetue", care nu au o data de maturitate si al caror pret fluctueaza odata cu modificarea dobanzilor pe termen lung.

"Guvernul elen inca lucreaza la pozitia sa. Este de inteles, avand in vedere ca guvernul este in functie de doar cateva zile. Asteptam informatii si abia apoi vom intra in discutii", a afirmat Merkel marti, la Berlin.

Ministrul grec de Finante vrea ca Grecia sa incheie confruntarea cu creditorii sai, Uniunea Europeana, Banaca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

"Ce le voi spune partenerilor nostri este ca vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune «Ajutati-ne sa ne reformam tara si lasati-ne spatiul fiscal pentru a face asta, altfel vom continua sa ne sufocam si vom deveni o Grecie deformata, nu reformata»", a afirmat Varoufakis.

Ministrul de finante a declarat ca guvernul va mentine un excedent bugetar primar cuprins intre 1 si 1,5% din Produsul Intern Brut, chiar daca Syriza, partidul care conduce coalitia de guvernare, nu-si va respecta angajamentele luate in campania electorala privind dimensiunea cheltuielilor bugetare.

Pe de alta parte, spatiul de manevra al lui Merkel este limitat, in conditiile in care se pregateste pentru alegeri in landuri, in Hamburg in luna februarie si in Bremen in mai, pe fondul concurentei partidului anti-european Alternativa pentru Germania.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul de cercetari Emnid, 68% dintre germani sunt impotriva restructurarii datoriilor Greciei si doar 28% sunt pentru o astfel de solutie.

Una din surse a spus ca Germania vrea sa colaboreze cu Grecia, dar cancelarul nu va oferi statului elen un tratament special, de care alte tari care au primit asistenta financiara nu au beneficiat.