Cu Brexit-ul pe masa. Tusk: Liderii statelor UE sunt pregatiti sa ajunga la un compromis cu David Cameron
UPDATE: Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniti la Bruxelles in cadrul Consiliului European de iarna, s-au declarat dispusi sa "caute un compromis" cu premierul David Cameron, in vederea mentinerii Marii Britanii in interiorul UE, a afirmat joi noapte presedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmit Reuters si AFP.
"Liderii si-au exprimat ingrijorarea, dar si-au manifestat si dorinta de a cauta un compromis", a spus Donald Tusk.
El s-a declarat "mult mai optimist" in perspectiva referendumului privitor la oportunitatea ramanerii Marii Britanii in interiorul UE, consultare populara pe care Cameron a promis sa o organizeze pana la finalul lui 2017.
La randul sau, premierul britanic David Cameron a apreciat ca s-au inregistrat "progrese bune" in discutiile cu partenerii sai europeni, dar a recunoscut ca negocierile ulterioare "vor fi dificile".
"Vestea buna este aceea ca exista o cale catre un acord in februarie", a spus seful executivului de la Londra.
Presedintele francez Francois Hollande a avertizat ca principiile Uniunii Europene cu privire la libera circulatie a persoanelor trebuie sa fie respectate si a subliniat ca tarile din afara zonei euro nu trebuie sa impiedice integrarea in continuare a statelor care au adoptat moneda unica.
"Cele mai dificile chestiuni se refera la zona euro si la ajutoarele sociale pentru lucratorii din UE. Pot exista ajustari, dar regulile si principiile europene trebuie sa fie respectate. A fost o discutie deschisa si franca", a spus Francois Hollande.
La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a apreciat ca cererile Marii Britanii vor fi dificil de satisfacut, dar a precizat ca toate statele membre ale UE au aratat dorinta de a se ajunge la un compromis.
"Am spus clar ca suntem gata sa ajungem la un compromis, dar mereu numai cu conditia de a salvgarda principiile fundamentale europene, printre care lipsa oricarei discriminari si libera circulatie. In special cu privire la ajutoarele sociale, nu va fi usor (de ajuns la un compromis), dar eu cred ca prin buna-credinta putem gasi solutii bune", a adaugat Merkel.
Seful guvernului spaniol Mariano Rajoy a calificat drept constructiva discutia avuta joi seara cu premierul britanic despre cererea Londrei de renegociere a apartenentei sale la UE. El a subliniat insa ca nu poate avea loc nicio discriminare fata de lucratorii migranti din celelalte state membre si ca libera circulatie a persoanelor trebuie sa fie aparata.
Liderii din Uniunea Europeana s-au reunit joi la Bruxelles pentru a discuta pentru prima data despre cererile de reforma ale Marii Britanii, cu doi ani inainte de anuntatul referendum privind apartenenta tarii la blocul comunitar, relateaza DPA.
Unele dintre reformele cerute de premierul britanic David Cameron in vederea referendumului pe marginea mentinerii Marii Britanii in UE "par a fi inacceptabile", a avertizat joi presedintele Consiliului European, Donald Tusk, informeaza AFP, preluata de Agerpres.
Consultarile de dinaintea summitului european de joi si vineri de la Bruxelles "au aratat deschiderea tuturor partilor implicate, insa aceasta nu schimba faptul ca unele propuneri britanice par a fi inacceptabile", a declarat Tusk, reprezentantul celor 28 de state membre ale UE.
Dezbaterea s-a amplificat in mod serios dupa ce David Cameron si-a formulat cererile la adresa UE, cu privire la patru mari subiecte, in pregatirea unui referendum, inainte de 2017, pe marginea mentinerii tarii sale in UE.
Una dintre cererile cele mai controversate se refera la imigratia cetatenilor europeni: Londra ar dori sa-i poata priva de alocatii sociale in timpul primilor patru ani petrecuti in Marea Britanie.
"Daca premierul Cameron ii va convinge, in aceasta seara, pe liderii europeni ca vom putea lucra impreuna la solutii pe marginea celor patru dosare, atunci vom avea o sansa reala de a ajunge la un acord in februarie", a precizat Donald Tusk, inainte de inceperea summitului.
Discutiile dintre Cameron si celelalte 27 de state membre vor avea loc in timpul dineului sefilor de stat si de guvern, joi seara. Alte exigente britanice se refera la zona euro, la probleme privind competitivitatea si suveranitatea
Britanicii sunt mai degraba eurosceptici, in pofida faptului ca fac parte de peste 40 de ani din Uniunea Europeana.
La nivel european, exista temeri ca Regatul Unit se indreapta spre un asa-numit Brexit, o iesire din UE despre care multi spun ca ar duce la o destabilizare a blocului comunitar.
"Mizele sunt atat de mari, incat nu putem evita o dezbatere serioasa, fara tabuuri", a precizat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in invitatia pe care le-a trimis-o liderilor europeni pentru summitul care incepe joi la Bruxelles.
Este prima oportunitate pentru liderii celor 28 de state membre sa dezbata impreuna propunerile de reforma pe care le-a inaintat premierul britanic David Cameron pentru a evita Brexitul.
Seful guvernului de la Londra a evidentiat patru domenii in care incearca sa obtina schimbari pana la referendum: competitivitate, suveranitate nationala, guvernanta economica si accesul altor cetateni din UE la ajutoarele sociale. Ultimul subiect este si cel mai sensibil, statele membre opunandu-se cu tarie oricaror discriminari in Marea Britanie impotriva cetatenilor lor.
"Avem in continuare o problema grava si nu stim cum sa mergem inainte in privinta chestiunii ajutoarelor sociale", a declarat miercuri un oficial al UE, sub protectia anonimatului.
Ministrul britanic de externe Philip Hammond le-a cerut celor care au ingrijorari sa vina cu propuneri alternative, insa alte voci vor ca Londra sa ofere solutii.
Totusi, nu este de asteptat sa se obtina mari progrese la summitul din aceasta saptamana, Tusk afirmand ca cele doua parti "sunt inca departe de un acord in privinta mai multor chestiuni".
In textul proiectului de concluzii pregatit pentru acest consiliu care se va incheia vineri, sectiunea dedicata propunerilor de reforma ale Marii Britanii a fost lasata necompletata.
Oficiali ai UE spera sa se ajunga la un acord la intalnirea din februarie a liderilor europeni.
Tot joi, liderii europeni urmeaza sa discute si despre criza imigratiei. Summitul este precedat de discutii la Bruxelles intre reprezentantii tarilor favorabile ideii de a redistribui refugiati din Turcia si premierul acestei tari, Ahmet Davutoglu. Vineri, toti liderii din UE ar urma sa discute despre lupta impotriva terorismului si criza din Siria, precum si despre chestiuni economice si privind energia, inclusiv despre planurile controversate ale gigantului rus Gazprom de a-si extinde gazoductul Nord Stream si in Germania.
Sanctiunile economice ale UE impotriva Rusiei s-ar putea afla de asemenea pe agenda. Insa o solicitare a lui Donald Tusk ca ambasadorii sa decida asupra acestei chestiuni vineri dupa-amiaza face ca o discutie la summit sa fie putin probabila, potrivit unor diplomati.