David Cameron solicita, inainte de referendumul asupra mentinerii tarii sale in UE, organizat pana la sfasitul lui 2017, instrumente pentru a controla mai bine imigratia cetatenilor europeni, ce i-ar putea lipsi pe acestia din urma de alocatii sociale in primii patru ani de sedere in Marea Britanie.  

"Marea Britanie vrea sa se asigure ca se poate apara contra abuzului de alocatii sociale. Ne putem imagina alte modalitati de a face acest lucru - ceea ce ar putea fi un sistem de franare de urgenta", a explicat o sursa diplomatica.  

Aceasta clauza speciala ar permite Marii Britanii sa limiteze imigratia provenind din celelalte 27 de tari membre, in cazul in care serviciile publice britanice sunt depasite de situatie sau daca securitatea sociala este victima unor abuzuri repetate, au mai precizat sursele.  

Ea ar face parte dintr-o serie de masuri propuse Londrei, cu scopul de a raspunde revendicarilor lui Cameron pentru evitarea unui "Brexit".  

"Cred ca in contextul crizei zonei euro si a crizei migrantilor, impactul pe termen scurt este ca oamenii gandesc", a declarat David Cameron, intr-un interviu in The Spectator.  

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a facut cunoscut deja ca se asteapta la un acord in februarie cu Marea Britanie.   

Premierul britanic efectueaza in prezent un turneu in tarile din estul UE pentru a obtine adeziunea la reformele pe care le doreste in cadrul Uniunii. Saptamana trecuta, David Cameron el a fost in Bulgaria, iar saptamana aceasta in Romania si Polonia.