Premierul David Cameron, reales confortabil la inceputul lunii mai, a promis sa organizeze pana la finalul anului 2017 un referendum privind ramanerea sau nu a Marii Britanii in UE.

In perspectiva referendumului, el vrea sa obtina '"reforme" din partea blocului european, din care a facut o conditie pentru a face campanie in favoarea mentinerii Marii Britanii in UE.

Este vorba in special despre chestiunea ajutoarelor sociale pentru imigrantii originari din UE (mai ales romani si bulgari) pe care intentioneaza sa le reduca.

De asemenea, vrea sa-si rezerve posibilitatea ca tara sa sa nu fie obligata la un grad mai mare de integrare politica, sa obtina concesii privind competitivitatea economica si o protectie mai mare pentru tarile care nu apartin zonei euro.  

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va avea probabil ca rezultat retrogradarea cu o treapta, care ar putea fi extinsa la doua trepte, daca relatiile dintre Londra si Bruxelles se deterioreaza semnificativ sau daca votul determina desprinderea Scotiei, a explicat Moritz Kraemer, potrivit Agerpres.

Scotia reprezinta 8,3 % din populatia Regatului Unit, o treime din suprafata acestuia si 9,2% din PIB.  

Din 1978, S&P atribuie Marii Britanii ratingul de top AAA, dar in iunie a revizuit in scadere, de la stabila la negativa, perspectiva atribuita, din cauza riscurilor legate de Brexit.

Inrautatirea perspectivei ratingului ar putea determina S&P sa retrogradeze Marea Britanie in urmatorii doi ani.

S&P este singura mare agentie de evaluare financiara care inca atribuie Regatului Unit un rating 'AAA'.  

"Iesirea din UE este diferita de divizarea tarii, care va aduce noi complicatii si probleme", a avertizat Moritz Kraemer.  

Marea Britanie a exportat, anul trecut, jumatate din bunuri si servicii catre UE - 227 miliarde de lire sterline (359 miliarde de dolari) - iar companiile straine care opereaza in Regatul Unit au acces la o piata alcatuita din 28 de state si 500 de milioane de persoane.  

Jumatate din totalul investitiilor straine directe in serviciile financiare vine din UE. Desi Londra ramane un centru financiar global de prima marime, bancile globale si-ar muta sediile europene in alte state deoarece nu vor mai putea folosi orasul ca pasaport pentru tranzactiile lor in UE, avertizeaza analistii.  

Unele banci incep deja sa-si mute sediile europene la Dublin. De exemplu, grupul american Citigroup isi transfera sediile europene ale diviziei sale de retail in capitala Irlandei pentru a-si reduce costurile.

Cea mai mare banca britanica, HSBC, analizeaza posibilitatea mutarii sediului general din Marea Britanie in Asia si avertizat asupra consecintelor iesirii tarii din UE.  

In cel mai recent raport privind implicatiile unui Brexit, analistul Frank Gill de la S&P avertizeaza: 

"Credem ca ar putea reduce actualul excedent comercial net al Marii Britanii in asigurari si servicii financiare cu peste 3% din PIB. Totusi, nivelul impactului va depinde de adoptarea unor acorduri de liber schimb alternative intre Guvernul de la Londra si UE, in eventualitatea unui Brexit".

Bancile britanice ar putea resimti impactul incetinirii economiei, dar in ultima instanta efectele asupra PIB-ului vor depinde de relatiile negociate de Guvernul de la Londra, se arata in raportul agentiei.

Si agentia de evaluare financiara Moody's a avertizat recent ca un vot in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea duce la retrogradarea ratingului de credit al tarii, va bloca accesul la piata comuna si la oportunitatile de afaceri, dar va pune presiune si asupra lire sterline.  

Moody's atribuie Regatului Unit un rating suveran Aa1 cu perspectiva stabila, cu o treapta sub AAA.  

In 2013 si 2014, economia britanica a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din randul statelor G7 (principalele sapte state industrializate din lume).  

Oficiul National de Statistica a revizuit recent si datele pentru 2014, cand economia britanica a crescut cu 3%, fata de un avans de 2,8%, estimat initial de ONS, si fata de o expansiune de 1,7%, in 2013. Este cel mai rapid ritm de crestere din 2006.