"Pe de o parte, vrem sa ajungem la un acord pentru ca guvernul britanic sa poate face campanie cu succes in favoarea ramanerii in Uniunea Europeana la viitorul referendum", a spus Merkel inaintea summit-ului UE de joi si vineri, la care se va discuta si despre viitorul european al Regatului Unit, relateaza AFP si Reuters, preluate de Agerpres.

"Pe de alta parte, nu vrem - si nu o vom face - sa punem sub semnul intrebarii principiile de baza ale integrarii europene. Acestea includ in special principiul libertatii de miscare si principiul nediscriminarii intre cetatenii europeni", a mai afirmat cancelarul german.  

Premierul britanic, David Cameron, a fixat patru axe de renegociere pentru a se angaja, la referendumul prevazut pana la finalul lui 2017, in favoarea mentinerii Marii Britanii in blocul comunitar.  

Printre reformele cerute, cea mai problematica se refera la privarea de alocatii sociale a imigrantilor din celelalte state comunitare in primii lor patru ani de sedere in aceasta tara, in contextul in care, conform sondajelor, imigratia, ajunsa la un nivel record, reprezinta o preocupare majora pentru britanici.  

"Marea Britanie isi va prezenta revendicarile, iar noi stim ca rezolvarea acestei chestiuni va fi extrem de dificila", a spus Merkel, care s-a declarat totusi "increzatoare".  

"Germania vrea ca Marea Britanie sa fie pe termen lung in partener activ in cadrul unei Uniuni Europene puternice", a mai subliniat ea, precizand ca fara Regatul Unit, UE "va pierde cu siguranta din greutate".

Cancelarul german a spus ca negocierile prevazute joi si vineri la Bruxelles nu sunt decat o etapa.

Initial, Londra isi dorea sa incheie aceste discutii in decembrie, insa Cameron a recunoscut ca acest calendar nu este sustenabil.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, spera sa obtina in februarie 2016 un acord care sa satisfaca solicitarile premierului conservator, astfel incat acesta sa sustina, in campania pentru referendum, mentinerea Marii Britanii in blocul comunitar.