Europa sub semnul EXIT. Brexit: ce se intampla cu Marea Britanie daca iese din Uniunea Europeana

Apartenenta Regatului Unit la UE este mult mai importanta pentru viitorul pe termen lung al blocului comunitar decat ceea ce se va intampla cu Grecia, spun bancherii.

"Pentru mine, un Brexit ar fi un potential cosmar mult mai mare. Regatul Unit are un rol important in economia europeana si in ecosistem. Ne vom confrunta cu un an de incertitudini", a apreciat joi Tim Adams, presedintele Institutului International pentru Finante, cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, transmite Agerpres.

Premierul conservator David Cameron si-a reiterat promisiunea de a organiza pana la sfarsitul anului 2017 un referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE. Cameron renegociaza relatiile cu UE, iar printre obiective se numara obtinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natura sa afecteze interesele nationale britanice si diminuarea fluxului imigrantilor est-europeni in Marea Britanie, prin adoptarea unor masuri care sa restrictioneze accesul acestora la sistemul britanic de asistenta sociala.

"In mod mecanic, Grexit va afecta functionarea si structura UE mai mult decat Brexit. Dar pentru spiritul, perspectivele viitoare si simbolurile Uniunii Europene, Brexit reprezinta un risc mai accentuat", a declarat Hans Jaeckel, economist la DZ Bank. 

Germania avertizeaza ca o iesire a Marii Britanii din UE ar fi “dezastruoasa” pentru ambele state si pentru intregul bloc comunitar

IIF s-a implicat activ in precedentul efort al UE de a salva Grecia de la faliment, cand imensa datorie a tarii a fost restructurata in 2012, iar detinatorii de obligatiuni, inclusiv bancile, asiguratorii si fondurile speculative, au inregistrat pierderi de 100 miliarde de euro. 

De data aceasta, creditorii Greciei sunt in principal guvernele din zona euro si FMI. IIF nu este implicata in negocieri, si nici bancile, care si-au redus semnificativ expunerea la Grecia.

"Suntem mult mai bine plasati pentru orice evolutie in cazul Greciei decat eram in urma cu cativa ani", a afirmat Ana Botin, seful Santander, cea mai mare banca din zona euro. 

Si Standard & Poor's a avertizat miercuri ca un vot in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea determina bancile globale sa paraseasca Londra pentru Frankfurt, Paris sau Dublin iar perspectivele de crestere ale economiei ar fi afectate.

Posibile consecinte ale BREXIT-ului. Avertismentul dat de Moody's Marii Britanii in cazul in care iese din UE