Repercusiunile divulgarii de catre peste o suta de canale media in lume a circa 11,5 milioane de documente provenind din arhivele secrete ale societatii de consultanta panameze Mossack Fonseca au aparut imediat, provocand un seism politic in Islanda, lansari de anchete in Franta, Spania si Australia, indignare in Rusia, dezmintiri in cascada.

Nume din anturajul presedintilor rus Vladimir Putin, chinez Xi Jinping, sirian Bashar al-Assad si regelui marocan Mohammed al VI-lea au aparut in aceste documente, dar si ale unor sportivi celebri ca Michel Platini si Lionel Messi.

Acesta din urma, respingand 'acuzatiile injurioase', a dezmintit ca ar fi comis vreo evaziune fiscala, afirmand ca societatea panameza creata de fosti consilieri fiscali ai familiei sale nu avea niciodata fonduri.

La Moscova, replica a fost usturatoare, vizand direct SUA: ancheta ar fi fost desfasurata in special de 'fosti angajati ai Departamentului de stat, ai CIA si ai serviciilor secrete' si este plina de 'inventii', potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului.

'Tinta principala' a anchetei, potrivit careia persoane din anturajul lui Vladimir Putin ar fi deturnat pana la doua miliarde de dolari, o constituie Rusia si presedintele sau, cu scopul de a 'destabiliza' tara, a asigurat el.

Primul ministru islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, care ar fi creat o societate in Insulele Virgine Britanice pentru a ascunde acolo milioane, este de asemenea in incurcatura: el a exclus sa demisioneze, in pofida cererii miilor de manifestanti la Reykjavik luni seara. O motiune de cenzura a fost depusa de opozitie, care va fi votata de parlament la o data inca neprecizata.

Desi recurgerea la societati 'offshore' nu este ilegala in sine, mai multe personalitati evocate in 'Panama Papers' au incercat sa se disculpe.

In Ucraina, fara a nega existenta unor conturi in Insulele Virgine Britanice, presedintele Petro Porosenko a dat asigurari ca el a respectat litera legii cu strictete.

In Argentina, presedintele Mauricio Macri, citat ca director al unei intreprinderi cu baza in Bahamas, a negat si el orice neregula si a indicat ca societatea respectiva 'si-a incetat existenta in 2008 pentru ca investitia nu s-a facut'.

Vizata de asemenea pentru bunuri imobiliare la Londra, administrate prin cabinetul panamez, familia premierului pakistanez Nawaz Sharif a respins orice ilegalitate.

Mai multe guverne au angajat deja proceduri judiciare. Justitia franceza a deschis o ancheta pentru 'clarificarea unor fraude fiscale agravate', practicile dezvaluite fiind 'susceptibile sa vizeze rezidenti fiscali francezi'.

In Spania, justitia si fiscul au deschis anchete, fiscul olandez promite sa se intereseze de posibile cazuri de evaziune fiscala, iar Australia a lansat investigatii asupra a 800 de clienti ai casei de avocatura Mossack Fonseca.

Aproape 30 de banci germane - intre care Deutsche Bank si Commerzbank - ar fi recurs la serviciile cabinetului Mossack Fonseca, potrivit Suddeutsche Zeitung, cotidianul care a obtinut primul documentele criptate, transmise printr-o sursa a carei identitate este pastrata secreta.

Mai multe ONG-iri anticoruptie au lansat un apel la interzicerea pur si simplu a societatilor fantoma anonime, Transparency International sustinand ca acestea reprezinta 'latura obscura a sistemului financiar mondial'.

GAFI (Grupul de Actiune Financiara) retrasese totusi in februarie Panama de pe lista sa neagra de spalare de capitaluri si de finantare a terorismului dupa o serie de reforme adoptate de guvernul acestei tari.

Detaliile operatiunii jurnalistice continua sa iasa la lumina, iar canalele mass-media promit sa publice noi dezvaluiri.

Pe lista Consortiului International al Jurnalistilor de Investigatii (ICIJ), in afara de responsabili politici, mai figureaza celebritati ca actorul Jackie Chan, cineastul spaniol Pedro Almodovar, personalitati ale sportului ca jucatorul de golf Nick Faldo si chiar un membru al comisiei de etica a FIFA.

Cotidianul Le Monde s-a angajat sa divulge numele unui 'mare partid politic francez'.

In toata lumea, peste 214.000 de entitati offshore sunt implicate in operatiuni financiare in peste 200 de tari si teritorii, potrivit dezvaluirilor consortiului, care acopera o perioada de aproape 40 de ani (intre 1977-2015).

Potrivit cabinetului de consultanta Mossack Fonseca, publicarea acestor documente constituie o 'crima' si un 'atac' impotriva statului panamez. Guvernul acestei tari a asigurat ca va 'coopera viguros' cu justitia in cazul deschiderii unei proceduri judiciare.