Monseniorul Scarano era seful contabilitatii APSA, institutie care gestioneaza patrimoniul Vaticanului, inainte de a fi arestat in iunie 2013, iar apoi consemnat la domiciliu.  

El a fost acuzat ca ar fi cautat sa repatrieze in Italia 20 de milioane de euro plasati in Elvetia de familia unor bogati armatori napolitani, care scapasera oricarei fiscalitati.  

Un tribunal din Roma l-a achitat luni, aplicandu-i totusi o pedeapsa de doi ani inchisoare cu suspendare, pentru ca ar fi adus acuzatii false impotriva unuia dintre coacuzatii sai.  

Prelatul ramane deci urmarit penal in fata unui tribunal din Salerno, in sudul Italiei, intr-un dosar distinct in care este acuzat de spalare de bani in profitul unor persoane particulare prin Institutul pentru opere ale religiei, Banca Vaticanului.  

Sustinandu-si nevinovatia, Scarano scrisese Papei Francisc pentru a-i acuza pe conducatorii laici ai APSA de activitati ilegale acoperite, potrivit lui, de cardinali.  

Autoritatile au inghetat 2,2 milioane de euro din averile apartinandu-i lui Scarano in momentul arestarii sale, iar apoi i-au confiscat in 2014 luxosul sau apartament din Roma, format din 17 camere, blocandu-i si aproape 9 milioane de euro din conturile curente pe care le detinea.

Ca urmare a enormelor scandaluri financiare provocate in special de cazuri de spalare de bani, Papa Benedict al XVI-lea, iar apoi Papa Francisc au inceput un lung proces de reglementare a procedurilor financiare potrivit normelor internationale.  

In decembrie, Consiliul Europei a invitat totusi Vaticanul sa-si accelereze urmaririle in lupta impotriva spalarii de capitaluri, relevand ca numeroase dosare nu dusesera pana atunci la nicio inculpare in cadrul orasului-stat.