Panama Papers: Dezvaluiri din interiorul celei mai mari retele mondiale de coruptie. Cine sunt romanii care si-au ascuns averile folosind societati off-shore
Politicieni, miliardari, sportivi si celebritati din intreaga lume folosesc paradisuri fiscale pentru a isi ascunde averile, arata ceea ce pare a fi cea mai mare scurgere de informatii despre afacerile off-shore din istorie - "Panama Papers".
Presedintele rus Vladimir Putin si anturajul sau sunt de mult timp suspectati ca au manevrat adevarate averi cu ajutorul montajelor financiare sofisticate prin paradisurile fiscale, telegramele diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks evocand deja active secrete detinute in strainatate, relateaza Agerpres.
Dar publicatia Le Monde sustine acum ca documentele contabile ale societatii panameze de consultanta juridica Mossack Fonseca, in posesia carora a intrat Consortiul international al jurnalistilor de investigatie (ICIJ), ce le-a atribuit numele de “Panama Papers”, ofera si dovada acestor averi ascunse.
Furnizate initial publicatiei germane Süddeutsche Zeitung de catre o sursa anonima, aceste documente, care par a fi cea mai mare scurgere de informatii financiare secrete ajunse pana in prezent in posesia presei, arata cum persoane din anturajul liderului de la Kremlin au deturnat de-a lungul anilor prin intermediul companiilor offshore sute de milioane de euro din bani publici in folosul oligarhiei financiare ruse.
Prietenii presedintelui Putin
Acesti oameni sunt prietenii presedintelui Putin, noteaza Le Monde. Toti provin din zona Sankt-Petersburg, unde ofiterul KGB Vladimir Putin a fost la inceputul anilor “90 eminenta cenusie a primarului celui de-al doilea oras al Rusiei. Mai tarziu, au devenit ministri sau miliardari, reprezentanti ai noii oligarhii ruse.
Tehnicile folosite pentru a scoate din Rusia sume colosale de bani arata o creativitate deosebita: credite acordate de bancile publice ruse si care nu au mai fost rambursate niciodata, imprumuturi transferate din mana in mana pana cand s-au evaporat, cesiunea de actiuni fictive, onorarii nejustificate pentru activitati de “consultanta”, despagubiri acordate in schimbul unor pretinse operatiuni comerciale nereusite.
Ziaristii de investigatie reuniti in ICIJ estimeaza ca prin astfel de metode aproape un miliard de euro au ajuns in paradisurile fiscale din Caraibe in perioada 2009-2011 cu ajutorul unor societati paravan manevrate de oligarhii rusi.
Recurgerea la societatile offshore a permis regimului oligarhic rus sa instituie un control discret asupra sectoarelor strategice ale economiei, in special mass-media. Avocatii companiei de consultanta Mossack Fonseca, cea care intre anii 1977 si 2015 a creat sau administrat peste 214.000 de entitati offshore in 21 de paradisuri fiscale pentru clienti proveniti din peste 200 de tari si teritorii, au executat docil montajele financiare cerute de clientii lor rusi, dar documentele releva ca ei erau uneori preocupati de imprudenta acestora.
Pivotul rus al acestor montaje financiare offshore este o banca din Sankt-Petersburg, Bank Rossia, asistata de o societate discreta de avocati elvetieni. Un responsabil de la Casa Alba a descris-o in 2014 drept o “banca a prietenilor”. Actionarul ei principal este Iuri Kovalciuk, considerat “bancherul personal” al presedintelui Vladimir Putin.
Destinatia finala a banilor spalati cu ajutorul ingineriilor financiare derulate de oligarhii rusi prin intermediul societatilor offshore este greu de aflat. Acesti bani ar putea fi folositi pentru investitii in companiile strategice ruse, dar si in sustinerea afacerilor unuia sau altuia dintre membrii sistemului oligarhic, precum si pentru cheltuieli personale extravagante.
Romanii din afacerea Mossack Fonseca
Jurnalistii de la RISE Project, publicatie care a primit o parte din documente, scriu ca baza de date a firmei Mossack Fonseca arata, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinariei Rafo Onesti si ce legaturi a avut el cu zacamintele aurifere de la Rosia Montana.
Vasile Frank Timis, initiatorul afacerii Rosia Montana, a apelat si el la aceiasi avocati din Panama City pentru a incepe afacerile din Romania la mijlocul anilor ‘90. Tot in documentele panameze regasim si filiera offshore prin care este controlata o alta mina importanta de aur din Muntii Apuseni dar si alte firme active in extractia petrolului si gazelor naturale.
Vasile Frank Timis a folosit firma Castle Europa Limited infiintata in Bahamas de avocatii Mossack Fonseca in afacerile demarate in Romania in 1997, noteaza RISE Project..
In sediul firmei de avocatura au fost pastrate secretele celor care au capusat un alt combinat petrochimic din Romania. Documentele ii mai listeaza pe oamenii-cheie din privatizarea Alro, afacere anchetata de procurori pentru coruptie, si arata cum s-au reprofilat apoi in alte afaceri cu minerale si gaze naturale.
Compania Mossack Fonseca se considera victima unei “campanii impotriva vietii private”
Directorul companiei panameze de consultanta Mossack Fonseca, ce a ajutat timp de aproape patru decenii politicieni si celebritati din lumea intreaga sa-si ascunda averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul societatilor offshore, considera ca aceasta companie nu a comis nicio ilegalitate si ca ea este victima unei “campanii internationale impotriva vietii private”, consemneaza luni agentia Reuters, careia acest director i-a acordat un interviu telefonic.
Ramon Fonseca a confirmat ca societatea Mossack Fonseca a fost victima unei scurgeri “limitate” de informatii. Conform presei, aceasta scurgere priveste circa 11,5 milioane de documente despre activitatea desfasurata de respectiva companie intre anii 1977 si 1995, perioada in care ea a creat sau administrat peste 214.000 de entitati offshore in 21 de paradisuri fiscale pentru clienti proveniti din peste 200 de tari si teritorii.
Deocamdata nu se cunoaste modul in care a ajuns in posesia presei aceasta vasta baza de date, considerata cea mai mare scurgere de informatii secrete financiare pana in prezent. Documentele, reunite sub numele de “Panama Papers”, au ajuns initial la publicatia germana Süddeutsche Zeitung, fiind furnizate aparent de o sursa a carei identitate este protejata pentru a nu o pune in pericol. Vazand anvergura informatiilor, publicatia germana a sesizat Consortiul international al jurnalistilor de investigatie (ICIJ), care afirma pe website-ul sau ca a repartizat munca de analiza a documentelor unui numar de 370 de ziaristi proveniti din peste 70 de tari.
Potrivit primelor dezvaluiri, printre cei care au desfasurat montaje financiare pentru activitati de spalare de bani ori si-au ascuns averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul societatilor offshore create sau administrate de compania Mossack Fonseca se numara peste 140 de responsabili de rang inalt din peste 50 de tari, inclusiv 12 fosti sau actuali presedinti.
Printre ei sunt mentionati membri ai anturajului presedintelui rus Vladimir Putin si a celui chinez Xi Jinping, premierul pakistanez Nawaz Sharif, presedintele ucrainean Petro Porosenko si fostul sef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, presedintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. Pe lista se regaseste inclusiv tatal decedat al actualului premier britanic David Cameron. Sunt evocate si nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului presedinte al UEFA, Michel Platini.
Insa Ramon Fonseca, cel care este si co-fondator al companiei ce-i poarta numele, sustine ca “marea majoritate” a celor peste 240.000 de societati pe care aceasta le-a creat au fost folosite “in scop legal”. Mai mult decat atat, el a apreciat ca societatea sa nu este responsabila pentru activitatile desfasurate de respectivele companii. “Noi realizam structuri legale pe care le vindem unor intermediari cum ar fi banci, avocati, contabili si trusturi, iar ei au proprii clienti pe care nu ii cunoastem”, explica Ramon Fonseca.
Guvernul panamez, din care el insusi a facut parte pana luna trecuta, a promis ca va coopera in orice ancheta judiciara ce va rezulta in urma acestor dezvaluiri.
Pe acelasi subiect: