Index of Economic Freedom 2016 arata ca Romania se claseaza pe locul 29 din cele 43 de state din regiunea Europei, un scor mai mic decat media regionala (66,9 puncte), dar mai mare decat cea globala (60,7 puncte).

Scorul Romaniei s-a imbunatatit la capitolele libertatea comertului si libertate monetara, pe fondul progreselor realizate, insa exista ingrijorari cand vine vorba despre statul de drept si libertatea muncii.  

''Romania are probleme in a indeplini solicitarile Uniunii Europene in domeniul anticoruptiei, din cauza rezistentei venite de la o mare parte a clasei politice. Tribunalele au resurse insuficiente si sunt afectate de coruptie cronica si influenta din partea mediului politic'', se noteaza in raportul Heritage Foundation.  

Romania se afla in fata Portugaliei (locul 64), Frantei (75) sau Italiei (86), dar este depasita de Bulgaria, care se situeaza pe pozitia 60, Albania (59), Ungaria (58), Slovacia (56) si Polonia (39).  

Si in acest an, Hong Kong se situeaza pe prima pozitie, cu un scor de 88,6 puncte, in scadere cu un punct fata de anul trecut. Urmeaza, in ordine, Singapore, Noua Zeelanda, Elvetia, Australia, Canada, Chile, Irlanda, Estonia si Marea Britanie.  

Libertatea economica este evaluata in zece domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comertului, libertate fiscala, libertate fata de interventia guvernului, libertate monetara, a investitiilor, financiara, a pietei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenta coruptiei.  

La coada clasamentului se afla Coreea de Nord, locul 178, in timp ce Afganistanul, Irakul, Liechtenstein, Somalia, Sudan, Siria si Libia nu au primit niciun calificativ.