Unde se afla Romania pe harta coruptiei. A treia putere a zonei euro, mai jos decat noi
Romania este pe locul 58 in topul statelor lumii, pe harta coruptiei, cu 46 de puncte, raportat la o medie a statelor Uniunii Europene de 65,36 de puncte si sub media europeana. Printre tarile UE incluse in index cu cel mai mic punctaj se afla si Bulgaria, Grecia sau Italia.
Danemarca este perceputa a fi cea mai curata tara pentru al patrulea an consecutiv, cu un scor de 91 de puncte pe o scara de 100, potrivit Indicelui de Perceptie a Coruptiei 2015 lansat miercuri de Transparency International. O urmeaza Finlanda si Suedia.
Coreea de Nord si Somalia obtin cel mai scazut scor, 8, neschimbat fata de anul trecut, potrivit Kyodo, transmite Agerpres.
Japonia marcheaza 75 de puncte, un scor aproape neschimbat de la 76 cu un an inainte si coboara pe locul 18 in randul celor 168 de tari.
China, care si-a intensificat campaniile anticoruptie sub conducerea presedintelui Xi Jinping, obtine un scor de 37, plasandu-se pe locul 83 impreuna cu Columbia si Sri Lanka.
Coruptia e inca in floare, dar 2015 a prezentat umbre de speranta
Anul 2015 a aratat ca oamenii care lucreaza impreuna pot avea succes in lupta impotriva coruptiei. Desi coruptia este inca raspandita la nivel global, mai multe tari si-au imbunatatit scorurile.
"Coruptia poate fi invinsa daca lucram impreuna. Pentru a elimina abuzul de putere, luarea de mita si a arunca lumina asupra intelegerilor secrete, cetatenii trebuie sa le spuna impreuna guvernelor lor ca s-au saturat. Indicele de Perceptie a Coruptiei 2015 arata clar ca coruptia ramane o problema in intreaga lume. Dar 2015 a fost si un an in care oamenii au iesit din nou in strada pentru a protesta impotriva coruptiei. Oamenii de pe tot globul au trimis un semnal puternic catre cei de la putere: este timpul de a aborda marea coruptie", a declarat José Ugaz, presedintele Transparency International.
Brazilia a inregistrat cea mai mare scadere in indice, 5 puncte si 7 pozitii pana pe 76. Scandalul Petrobras aflat in desfasurare a scos oamenii in strada in 2015 si inceputul procesului judiciar poate ajuta tara sa opreasca coruptia.